eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Manfred Weber, az Európai Néppárt európai parlamenti frakcióvezetője és csúcsjelöltje a májusi EP-választásokra (k) és Kiriakosz Micotakisz, a görög ellenzéki Új Demokrácia párt elnöke (jobbra) Weber kampányindító rendezvényén az athéni Zappeion rendezvényközpontban 2019. április 23-án.
Nyitókép: MTI/EPA/ANA-MPA/Jánisz Koleszidisz

Határvédelem, jogállamiság - íme az Európai Néppárt csúcsjelöltjének 12 pontja

12 pontból álló választási programot hirdetett Athénban az Európai Néppárt választási csúcsjelöltje kedd késő este. Manfred Weber elképzelései között a jogállamiság biztosításán túl a terrorizmus elleni küzdelem ugyanúgy megtalálható, mint a határőrizet megerősítése.

A Bajor Keresztényszociális Unió politikusa az európai hagyományokról, a béke és a szabadság megteremtéséről, valamint annak megtartásáról beszélt keddi programadóján Athénban. Manfred Weber szerint 2019-ben a veszély máshonnan fenyeget:

"Meg kell harcolnunk azokért az eredményekért, amelyeket Európa már korábban elért. A nacionalisták az ellenfeleink, akik ezeket veszélyeztetik" - mondta.

Az Európai Néppárt csúcsjelöltjének programja három pillérre épül. Az első az erős Európa.

Nagy kihívásnak nevezte a migráció kezelését. Teljes határőrizetet szorgalmazott. Az uniós külső határok felügyeletét ellátó Frontex 10 ezer fős megerősítését nem 2027-ig, hanem már 2022-ig megvalósítaná.

Manfred Weber összehangolná a terrorizmus elleni küzdelmet: az Europol létszámát duplájára növelné.

Amerikai mintára létrehozná az "európai FBI-t", amelyben a tagállamok nyomozói megosztanák egymással a bűnözők és a radikalizálódott személyek listáját.

A néppárti csúcsjelölt kampányprogramjában az áll, hogy Törökország egyre inkább eltávolodik az európai értékektől, ezért a dél-európai állam uniós tagságával már nem számol. Mint arra már korábban az Európai Parlament és Bizottság, most

Manfred Weber is javaslatot tett egy újfajta jogállamisági mechanizmus megalkotására, amely minden uniós tagállamban ellenőrizni fogja az igazságszolgáltatást, a sajtószabadságot és a korrupció elleni harcot.

Az okos Európa pillér keretében európai mestertervet készítenek a rák megelőzésére. Az időseknek "okos otthonokat" fejlesztenének, hogy ne kelljen beköltözniük idősek otthonába, hanem a családjuk közelében maradjanak és megőrizzék a függetlenségüket.

A bajor politikus ötmillió új munkahelyet hozna létre a fiataloknak. Ezen kívül csökkentené a brüsszeli bürokráciát és ezzel együtt az uniós intézmények alkalmazottjainak létszámát.

És végül a "kedves Európa" rész keretében szerepel, hogy létrehoznák a "digitális átmenet alapot", hogy

segítsenek azokon az európai munkavállalókon, akik a digitális átmenet miatt elveszíthetik az állásukat.

Itt európai szinten adóztatná meg a Facebookot és a Google-t.

A néppárti csúcsjelölt otthonteremtésre kedvezményes kölcsönt biztosítana a fiataloknak az Európai Beruházási Bank közreműködésével. Az EIB egy kereskedelmi bankkal kötne szerződést, ahol utóbbi nyújtja a kölcsönt, előbbi viszont garanciát ad rá, csökkentve a pénzintézet kockázatát, így a költségeket.

A környezetvédelem jegyében pedig Manfred Weber az egyszer használatos műanyagokat tiltaná be.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×