eur:
393.95
usd:
364.99
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Választási területre figyelmeztető felirat az ÁNY Biztonsági Nyomda kőbányai telephelyén 2018. március 22-én, ahol  nyomtatják az április 8-ai országgyűlési választás szavazólapjait. A nyomdában kétféle (a magyarországi és levélben szavazáshoz szükséges) országos pártlistás szavazólapot, a 106 egyéni választókerület és a 13 nemzetiség országos listás szavazólapját, vagyis összesen 121 félét készítenek. Körülbelül 18 millió szavazólap készül a nyomdában.
Nyitókép: Szigetváry Zsolt

Tíz körzet, ahol megvalósult a teljes ellenzéki összefogás

Több vidéki nagyvárosban és fővárosi kerületben is közös polgármesterjelöltet indít az ellenzék az őszi önkormányzati választáson, de az összes többi helyen is erre törekszenek. Jellemzően olyan településekről van szó, amelyeken az ellenzék a 2018-as országgyűlési képviselő-választáson együttesen több szavazatot kapott, mint a kormányoldal.

Egerben az elsők között valósult meg a teljes ellenzéki összefogás a 2019-es önkormányzati választás előtt. A hevesi megyeszékhelyen Mirkóczki Ádám országgyűlési képviselő lesz a Jobbik polgármesterjelöltje, aki mögé az MSZP, az LMP, a DK és a Momentum is beállt.

A szavazólapon azonban nem lesznek pártlogók.

Mirkóczki az Egységben a városért nevű egyesület jelöltjeként indul el a választáson. Van esélye a győzelemre: a tavalyi országgyűlési választáson Egerben 633-mal több szavazatot kapott, mint a fideszes Nyitrai Zsolt, aki végül csak a választókerület többi településeinek voksaival tudta megelőzni.

Szombathelyen az MSZP, a DK, az LMP, a Momentum és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt Nemény Andrást indítja el a polgármester-választáson. A 42 éves Nemény 2010-től négy éven át az MSZP listás országgyűlési képviselője és a párt egyik alelnöke volt, de 2014-ben és 2018-ban egyéniben a fideszes Hende Csaba legyőzte, ezért nem jutott be a parlamentbe. Önkormányzati képviselőnek azonban öt éve egyszer már megválasztották.

„Innentől kezdve kéz a kézben, római kori kátyúkon és önkormányzati választásokon át fogjuk végigszökellni a 2019-es évet” - mondta a közös jelölésről Pavelkovits Petra, a Magyar Kétfarkú Kutyapárt Vas megyei elnöke.

Komlón Ferenczy Tamás, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara helyi szervezetének elnöke lesz az LMP, az Új Kezdet, az MSZP, a DK, a Jobbik, a Momentum, a Tisztelet Komlónak Egyesület és a Vállalkozók Klubja közös polgármesterjelöltje - jelentette be Szakács László, az MSZP elnökhelyettese. Hozzátette:

azért jött létre a szövetség, mert ezt most mindenki akarta.

Orosházán Szabó Ervin ügyvéd, jobbikos önkormányzati képviselő mögé sorakozott fel az MSZP, a DK, a Momentum és a Jobbik. Ezt Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester, a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnöke jelentette be.

„Az összefogás jelképezi azt, amit szeretnénk az egész országban megvalósítani” - emelte ki.

Veszprémben is együttműködik az ellenzék, de közös jelöltet még nem neveztek meg. Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője közölte:

az együttműködés elvi alapú,

és arról szól, hogy a Veszprémben élőknek a lehető legjobb jövőjük legyen.

Budapest IV. kerületében is közös jelöltje lesz az ellenzéknek az őszi önkormányzati választáson. Újpesten az MSZP, a Jobbik, a DK, az LMP, a Momentum és a Párbeszéd Szalma Botondot, a Mahart volt igazgatóját szerette volna indítani, aki korábban a KDNP budapesti elnöke volt, de kizárták a pártból, mert többször bírálta a kormányoldalt, lemondásra szólította fel a plágiumbotárnyba keveredett Schmitt Pál köztársasági elnököt, 2014-ben pedig független polgármesterjelöltként a fideszes Wintermantel Zsolt kihívója lett. Szalma elvállalta a jelöltséget, de néhány hét után családi okokra hivatkozva visszalépett. Már keresik az utódját - mondta Kanász-Nagy Máté, az LMP Országos Elnökségének titkára, aki szerint

hamar fognak új megoldásra jutni.

Sajtóértesülések szerint Budapest XI. kerületében a DK-s László Imre, a VI.-ban Soproni Tamás, a Momentum volt alelnöke, Pécsen Péterffy Attila mérnök, Siófokon pedig Lengyel Róbert jelenlegi városvezető lesz az ellenzék közös polgármesterjelöltje.

Miskolcon is sikerült nyélbe ütni egy megállapodást, de ott még nem vezeték meg, hogy ki lesz a kormánypárti jelölt egyedüli kihívója.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Elfogyott a lendület a tőzsdéken

Elfogyott a lendület a tőzsdéken

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában és Amerikában is óvatos emelkedést láthatunk a tőzsdéken. A magyar piacon különösen jó volt ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: határozott pluszban zárt a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedett a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Délután pedig az Alteo is bejelentette, hogy az egy részvényre jutó 200 forintos alap osztalék mellett 200 forintos rendkívüli osztalékot javasol részvényenként, melynek hatására kilőtt az árfolyam.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×