eur:
393.28
usd:
367.34
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
Nyitókép: Pixabay

Nagy kihívások előtt áll az autóipar - hetilapszemle

A HVG a kasmíri konfliktusról ír, míg a Figyelőben a magyar gazdaságot is érintő kihívásokról lehet olvasni.

A Figyelő arról ír, hogy az elkövetkezendő esztendők óriási kihívások elé állíthatják az európai autógyártó-vállalatokat és ezáltal a magyar gazdaságot is. Az autóipar ugyanis a magyar gazdaság tíz százalékát, exportunk egynegyedét adja, a termelés-csökkenés beláthatatlan károkat okozhat Magyarország számára.

Az egyik kihívást az autómegosztó-flották jelentik: a Mol Limóhoz hasonló gépjárművek száma a következő években 68 ezerről 7,5 millióra nőhet Európában, amely 75 milliós eladáscsökkenést is eredményezhet a kontinensen. Megpróbáltatást jelenthet továbbá az európai uniós környezetvédelmi emissziós szabályok szigorítása is, amely jelentősen csökkentheti az európai gyártóhelyek versenyképességét.

A HVG hasábjain az India és Pakisztán közt feszülő kasmíri konfliktusról és hátteréről olvashatnak. A határvillongásokról és légitámadásokról, mint nukleáris pókerről ír az összefoglaló, a két atomhatalom ugyanis napról napra közelebb kerül a nyílt összecsapáshoz, amely a cikk szerzője szerint az atomháború rémképét vetíti előre.

India és Pakisztán is körülbelül 140 nukleáris robbanófejjel rendelkezik, s bár India elutasítja, hogy elsőként alkalmazzon atomcsapást, nyilvánvalóvá tette: egy pakisztáni atomtámadás masszív nukleáris megtorlást vonna maga után. Az összefoglaló emlékeztet: bármilyen fegyvernemet is válasszanak, a háború megsemmisítő erejű lehet: indiai oldalon több mint egy millió, Pakisztánban félmillió fős szárazföldi haderő, a két oldalon összesen 6000 harckocsi és 14 ezer löveg áll készen a bevetésre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb személyt vettek őrizetbe Németországban Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×