eur:
389.64
usd:
364.49
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Megemlékező a kommunizmus áldozatainak emléknapján a Terror Háza Múzeumnál 2019. február 25-én.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Még ma sem tudni pontosan a kommunizmus magyar áldozatainak a számát

Ma van a kommunizmus áldozatainak emléknapja. Világszerte mintegy 100 millióra, Magyarországon több százezerre becsülik a kommunista rendszer áldozatainak számát.

Az Országgyűlés 2000-ben nyilvánította február 25-ét a kommunizmus áldozatainak emléknapjává, annak emlékére, hogy 1947-ben ezen a napon tartóztatták le jogellenesen, majd hurcolták el a Szovjetunióba Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát. "Az esemény azért szimbolikus jelentőségű, mert a szovjetek egy nyilvánvalóan magyar belpolitikai ügybe avatkoztak be" - mondta az InfoRádióban Ötvös István történész.

A Nemzeti Emlékezet Bizottságának tagja elmondta, hogy a kommunizmus halálos áldozatainak számát a világban százmillió emberre becsülik, a magyarországi szám százezres nagyságrendű, de a pontos szám kiderítéséhez még rengeteg a homályos kérdést kell tisztázni.

"Fontos megjegyezni, hogy nemcsak halottakról van szó, mert az élők is megszenvedték a rendszert"

- mondta a történész, és szerinte az 1956 előtti magyar társadalom harmada valamilyen formában közvetlen áldozata volt a rendszernek. A társadalom másik kétharmada is megszenvedte, és példaként említette a beszűkített életlehetőségeket, a felsőoktatásba való korlátozott bejutást, a külföldre utazás vagy az egzisztenciális kibontakozás korlátozását.

"Akkoriban azt mondták, hogy a Föld egyhatodát a kommunizmus uralta, akkor ez az egyhatod meg is szenvedte ezt"

- mondta a Nemzeti Emlékezet Bizottságának tagja. Jelenleg kiterjedt karhatalmi kutatást folytat a bizottság, nemcsak a karhatalmisták ismerete a célja, hanem az áldozatok számbavétele is. Emellett az 1958 és 1962 közötti tsz-szervezést kutatják, amelynek rengeteg áldozata volt, sokan lettek öngyilkosok, és az egzisztenciális ellehetetlenítés is tovább zajlott.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×