eur:
392.78
usd:
366.33
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke beszél a párt eredményváró rendezvényén a budapesti Ankertben 2018. április 8-án.
Nyitókép: Illyés Tibor

Gyurcsány Ferenc: ha ketten utáljuk a tökfőzeléket, nem feltétlenül vagyunk barátok

A Demokratikus Koalíció önállóan indul az európai parlamenti választáson, és a párt listáját nem Gyurcsány Ferenc vezeti majd. Ezt a pártelnök mondta az InfoRádió Aréna című műsorában.

Eldőlt, hogy nem lesz közös lista – emelte ki Gyurcsány Ferenc, hozzátéve: a Medián Intézet kutatása szerint nem is járnának jól vele az ellenzéki pártok. Van azonban párbeszéd a különböző politikai szereplők között, tájékoztatván egymást, hogyan mozgósítják az állampolgárokat az európai parlementi választásra. A DK elnöke kiemelte:

pártja nem ugyanazt a politikát képviseli az Európai Uniót illetően, mint például a Jobbik.

Míg a DK régóta az európai egyesült államok történelmi ideájáért lép fel, addig utóbbi történelmében volt olyan szakasz, melyben Európa-ellenes üzeneteket hangoztatott – tette hozzá. Azt mindenképp jó ötletnek tartja, hogy minden választókerület választási bizottságában legyen legalább egy ellenzéki delegált.

A listavezető személyéről – a pártelnök szerint – hamarosan döntenek. Annyit elárult, hogy nem ő fogja vezetni a listát, amelyen olyan emberek szerepelnek majd, akik, ha mandátumot szereznek az EP-be, ki is mennek Brüsszelbe. Hozzátette: az első öt személynek van nagyobb jelentősége.

A Jobbikról

Gyurcsány Ferenc szerint a Jobbik – még Vona Gábor vezetése alatt – elindult egy mérsékelt irányvonal felé, ez a folyamat még tart a pártnál, nem fejeződött be.

„Amikor mi egy színpadon vagyunk a Jobbikkal – sokszor történt ez december óta – egyetlen vállalhatatlan mondat nem hangzik el”

– fogalmazott. A DK elnöke szerint egy színes, európai polgári ellenzék jöhet majd létre.

Gyurcsány Ferenc – mint mondta – érti a Fidesz politikai szándékát, miszerint „megpróbálni homokot szórni a fogaskerekek közé”, nehezíteni az ellenzéki pártok együttműködését, ezért hangsúlyozza a politikai formációk közti értékkülönbséget.

A DK-elnök hangsúlyozta: nincs együttműködés pártja és a Jobbik között.

„Ha ön utálja a tökfőzeléket és én is utálom, még nem biztos, hogy barátok vagyunk”

– fogalmazott.

A teljes beszélgetést szerda este 6 órától hallgathatják meg az InfoRádió Aréna című műsorában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×