eur:
393.77
usd:
365.03
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Szili Katalin: vannak pillanatok, amikor a birodalmakkal szembe kell szállni

Napjainkban különösen fontos a nemzeti elkötelezettség - hangsúlyozta Szili Katalin miniszterelnöki megbízott az MTI-nek Washingtonban, a magyar nagykövetségen szombat este tartott ünnepi megemlékezés után.

Szili Katalin felidézte az 1848-as forradalom és szabadságharc 12 pontját. Úgy fogalmazott: "E követelések közül ma is nagyon fontos, hogy legyen béke, szabadság és egyetértés". Kiemelte: "2010 után sikerült megteremtenünk a békét magyar és magyar között". A szabadsághoz pedig hozzátartozik az állampolgársághoz társuló szavazati jog is, és ezzel az idén az európai választásokon az amerikai magyarság is élhet - tette hozzá.

A miniszterelnöki biztos kifejtette: "Európa ma azzal küzd, vajon képes lesz-e megőrizni keresztény jellegét a jövőnek, vagy az illegális bevándorlás nyomán felhígulnak társadalmai". Hozzáfűzte: a kontinensen még mindig vannak olyan közösségek, amelyek európai egyesült államokban gondolkodnak ahelyett, hogy a nemzetek Európáját építenék, ahol mindenki megőrizheti saját identitását, szuverenitását. A szuverenitás megőrzését Szili Katalin napjaink egyik legfontosabb kérdésének nevezte Európában. "Mi azt szeretnénk, ha a Kárpát-medencében a jövőben is beszélnének magyarul, és a jövőben is tudnák, mi az a kokárda" - mondta.

A politikus szerint "a mai világban különösen fontos a nemzeti elkötelezettség". Kifejtette: az értékválsággal küszködő mai világban - amikor van európai ország, ahol az édesanyát és az édesapát egyes számú és kettes számú szülőnek nevezik -, csakis az identitásában szilárd és értékválasztásában elkötelezett ember tud megélni.

A mai világban elvesznek az értékek, a hazugságoknak gyakran ugyanolyan értékük van, mint az igazságoknak

- fogalmazott.

Szili Katalin a nagykövetség mintegy másfélórás ünnepségén elmondott beszédében is részletesen szólt Európáról, és arról, hogy a magyar mindig szabadságot és függetlenséget szerető nemzet volt. "Bizonyíték erre 1848, 1956 és 1989" - mondta. "Vannak pillanatok, amikor a birodalmakkal szembe kell szállni" - hangoztatta a több mint háromszáz ünneplő előtt.

A beszédben kitért arra, hogy az anyaország büszke a diaszpórában, így az Egyesült Államokban lévő magyarságra. "Az a fontos, hogy együtt dobbanjon a szívünk" - mondta.

  • A washingtoni ünnepségen felolvasták Orbán Viktor kormányfő üdvözlő levelét, amelyben a magyar szabadság napján köszöntötte az amerikai magyarságot is. A helyi cserkészek verses-zenés összeállítást mutattak be, és műsort adott Sinha Róbert gitárművész és Tandi Flóra énekes.
  • Szili Katalin és Szabó László magyar nagykövet kitüntetést nyújtott át önfeláldozó munkájáért Bodor Péter mérnöknek, aki református tiszteletesként a floridai magyar közösség lelki gondozója.
  • Az ünnepség előtti napon a politikus részt vett a Magyar Diaszpóra Tanács washingtoni tagjainak ülésén, valamint a magyar állampolgársági eskütételen is, vasárnap pedig már a Miamiban élő magyar közösséggel együtt emlékezik az 1948-as forradalomra és szabadságharcra.
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×