eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pixabay

Felmérte a tanárok sztrájkhajlandóságát a PDSZ

A szakszervezet szerint a nyilatkozó pedagógusok 80 százaléka nyitott a munkabeszüntetésre - közölte az InfoRádióban Szűcs Tamás, az érdekképviselet elnöke.

Szűcs Tamás úgy fogalmazott, hogy a többségük akár az 1-2 óránál hosszabb sztrájkot is vállalja. Ugyanakkor érdekesnek, de érthetőnek is nevezte az érdekképviseleti elnök, hogy a nagyvárosokban, a középiskolákban a legaktívabbak a PDSZ tagjai.

Szerinte ez azért van így, mert minél kisebb egy település, annál kiszolgáltatottabbnak érzik magukat az emberek egy olyan erősen centralizált rendszerben, amelybe ma már belekényszerült az oktatásban dolgozók többsége. Másrészt az is kimutatható, hogy minél magasabb szintjeit nézik az oktatási rendszernek, annál aktívabbak közéleti szempontból az emberek.

Ugyanakkor a PDSZ nem kizárólag a számok alapján hozza meg döntését a sztrájkról, "komoly elvi megfontolások" is állnak mögötte - hangsúlyozta a szakszervezeti vezető.

"Úgy gondoljuk, hogy fel kell kínálni ezt az eszközt az oktatásban dolgozók számára, és ha élnek vele, akkor reményeink szerint hatása is lesz" - tette hozzá Szűcs Tamás.

Még ezen a héten kimennek a levelek a "még elégséges szolgáltatásról", ez azt is jelenti, hogy a kormánnyal, mint ellenérdekelt féllel, amely szerinte nem reagált érdemben, már nem tárgyalnak.

A munkáltatókkal a még elégséges szoláltatásról kell majd tárgyalniuk. Hozzátette, ha a még elégséges szolgáltatás kereteit nagyon munkáltatóbarátra szabnák, akkor viszonylag gyorsan meg tudnának állapodni, de akkor súlytalan lenne a sztrájk. Ha azonban a munkavállalók szempontjából valóban kényszerítő erőt jelentő feltételrendszerben szeretnének megállapodni, abba szerinte nem fognak belemenni a munkáltatók, és akkor hosszú bírósági procedúrára következhet.

Arra a kérdésre, hogy a megalakult közszolgálati sztrájkbizottságok közül a PDSZ melyikhez csatlakozik Szűcs Tamás azt mondta, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálatban Dolgozók Szakszervezete által meghirdetett sztrájkbizottsághoz való csatlakozás napokon belül bekövetkezhet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×