eur:
395.64
usd:
371.99
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Diákok a matematika írásbeli érettségi vizsgán a XVI. kerületi Táncsics Mihály Általános Iskola és Gimnáziumban 2018. május 8-án. Az Oktatási Hivatal korábbi tájékoztatása szerint a 2005-ben bevezetett kétszintű érettségi vizsgarendszer 28. időszakában 1.183 helyszínen összesen mintegy 110.700-an adnak számot tudásukról.
Nyitókép: Máthé Zoltán

A PDSZ akkor is sztrájkol, ha más tanárszakszervezet nem

Eddig több mint ötezren írták alá a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének az oktatásban dolgozók munkaidejének és bérének rendezését követelő négypontos petícióját, amely a szakszervezet sztrájkkövetelésének is része lesz - mondta az InfoRádiónak a PDSZ elnöke, Szűcs Tamás.

A petíció egyik eleme azoknak a közoktatásban nem pedagógusként foglalkoztatott munkavállalóknak a bérrendezése, akik a közalkalmazotti illetménytábla szerint kapják a bért. "Az ő 80 százalékuk már garantált bérminimumon és minimálbéren van" - ismertette az InfoRádióval Szűcs Tamás, a PDSZ elnöke.

Követelés továbbá, hogy visszaálljanak a kötelező óraszámok minden foglalkoztatási területen a közoktatáson belül: "szűnjön meg a 22-26-os történet" - fogalmazott Szűcs Tamás. A túlórák kifizetését is követeli az érdekképviselet és a pedagógusok munkaterhelésének vizsgálatát is felelevenítették. A követelések négy pontja közül kettő esetében már komoly lépéseket tett a szakszervezet, kaptak árajánlatot például arról, hogyan tudnák mérni a pedagógusok munkaidejét

Mivel még nem dőlt el, hogy a többi érintett szakszervezet hogyan viszonyul a törekvésekhez, a PDSZ egyedül lendült akcióba.

Az aláírásgyűjtés most 5-6 ezer szignónál tart, de az utóbbi hónapban ez némileg lelassult, mert "az események túlléptek rajta"

- utalt az általánosabb tiltakozási hullámokra Szűcs Tamás.

A PDSZ négy pontja mindenesetre sztrájkkövetelés lesz, ezt pedig hamarosan hivatalos formában is bejelentik.

"Egészen biztos, hogy ha más szakszervezetek nem is, de a PDSZ akár egyedül is sztrájkba lép a pedagógus-érdekképviseletek közül"

- jelentette ki Szűcs Tamás, leszögezve, hogy ágazati sztrájkköveteléseik lesznek.

A január 5-ei szakszervezeti tüntetésen fogják bejelenteni a hivatalos követeléseket, ezekhez fogják majd igazítani az ágazati törekvéseket is, ami Szűcs elmondása szerint "egy összetettebb ügy" lesz. Az érdekképviselet elnöke úgy vélekedett, hogy a kormány megfelelő képviselőivel csak ezt követően kezdődhet tárgyalás.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×