INFORÁDIÓ 
2019. december 14. szombat
Szilárda

pdsz

oktatás

sztrájk

Diákok a matematika írásbeli érettségi vizsgán a XVI. kerületi Táncsics Mihály Általános Iskola és Gimnáziumban 2018. május 8-án. Az Oktatási Hivatal korábbi tájékoztatása szerint a 2005-ben bevezetett kétszintű érettségi vizsgarendszer 28. időszakában 1.183 helyszínen összesen mintegy 110.700-an adnak számot tudásukról.

A PDSZ akkor is sztrájkol, ha más tanárszakszervezet nem

Eddig több mint ötezren írták alá a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének az oktatásban dolgozók munkaidejének és bérének rendezését követelő négypontos petícióját, amely a szakszervezet sztrájkkövetelésének is része lesz - mondta az InfoRádiónak a PDSZ elnöke, Szűcs Tamás.

A petíció egyik eleme azoknak a közoktatásban nem pedagógusként foglalkoztatott munkavállalóknak a bérrendezése, akik a közalkalmazotti illetménytábla szerint kapják a bért. "Az ő 80 százalékuk már garantált bérminimumon és minimálbéren van" - ismertette az InfoRádióval Szűcs Tamás, a PDSZ elnöke.

Követelés továbbá, hogy visszaálljanak a kötelező óraszámok minden foglalkoztatási területen a közoktatáson belül: "szűnjön meg a 22-26-os történet" - fogalmazott Szűcs Tamás. A túlórák kifizetését is követeli az érdekképviselet és a pedagógusok munkaterhelésének vizsgálatát is felelevenítették. A követelések négy pontja közül kettő esetében már komoly lépéseket tett a szakszervezet, kaptak árajánlatot például arról, hogyan tudnák mérni a pedagógusok munkaidejét

Mivel még nem dőlt el, hogy a többi érintett szakszervezet hogyan viszonyul a törekvésekhez, a PDSZ egyedül lendült akcióba.

Az aláírásgyűjtés most 5-6 ezer szignónál tart, de az utóbbi hónapban ez némileg lelassult, mert "az események túlléptek rajta"

- utalt az általánosabb tiltakozási hullámokra Szűcs Tamás.

A PDSZ négy pontja mindenesetre sztrájkkövetelés lesz, ezt pedig hamarosan hivatalos formában is bejelentik.

"Egészen biztos, hogy ha más szakszervezetek nem is, de a PDSZ akár egyedül is sztrájkba lép a pedagógus-érdekképviseletek közül"

- jelentette ki Szűcs Tamás, leszögezve, hogy ágazati sztrájkköveteléseik lesznek.

A január 5-ei szakszervezeti tüntetésen fogják bejelenteni a hivatalos követeléseket, ezekhez fogják majd igazítani az ágazati törekvéseket is, ami Szűcs elmondása szerint "egy összetettebb ügy" lesz. Az érdekképviselet elnöke úgy vélekedett, hogy a kormány megfelelő képviselőivel csak ezt követően kezdődhet tárgyalás.

Nyitókép: Máthé Zoltán

Kapcsolódó hang

PDSZ: petíció és sztrájk - Szűcs Tamás
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018