eur:
392.63
usd:
365.72
bux:
66794.59
2024. április 26. péntek Ervin
Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) újonnan megválasztott ügyvezető elnöke a PDSZ székházában 2018. április 20-án.
Nyitókép: MTI / Szigetváry Zsolt

"A PDSZ tovább nem vár" - egyre közelebb a sztrájkhoz

A túlóratörvény eltörléséért, a pedagógusi bérek emeléséért, a diplomás minimálbér meghatározásáért is országos pedagógussztrájk meghirdetését tervezi a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete. A sztrájkbizottság megalakult, a sztrájkhajlandóság felmérése elkezdődött, a munkáltatókkal heteken belül megkezdenék az egyeztetést.

A testület megkezdi a tárgyalásokat a munkáltatóval, a kormány ugyanis nem jelölte ki a saját sztrájkbizottságát – mondta az InfoRádiónak Szűcs Tamás. A PDSZ elnöke hozzátette: ez példátlan a rendszerváltás óta. Elmondása szerint a szakszervezet tértivevényes, sztrájbizottság megalakulásáról szóló levelét január 16-án vette át a kormány, azóta nem kaptak rá választ, pedig a kabinetnek öt napon belül ki kellett volna jelölnie a tárgyalófelet.

„A PDSZ tovább nem vár” – jelentette ki, hozzátéve: a sztrájkfelmérés már felkerült a honlapjukra, várják a kollégák jelentkezését. Főként a tagság visszajelzése alapján döntik el, hogy mikorra hirdetnek sztrájkot – tájákoztatott Szűcs Tamás.

Az elnök elmondta:

országos sztrájkot szeretnének, azonban a szervezésben lehet, hogy egyedül marad a PDSZ.

Bár a követelésekben egyetértenek, az ezek eléréséhez szükséges eszközök megválasztásában azonban vita van a szakszervezetek között.

A szervezet követeli a munka törvénykönyve módosításának visszavonását, a diplomás minimálbér kidolgozását és a bérek rendezését. Szűcs Tamás kiemelte: ha a kormány betartotta volna az ígéretét és a minimálbérhez igazítja a pedagógusok fizetését, bruttó 100 ezer forinttal keresne többet egy kezdő, és akár 200 ezer forinttal egy tapasztaltabb kolléga.

Az elnök hozzátette: még a héten megkeresik a munkáltatókat, hogy egyeztessenek a sztrájk körülményeiről.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×