eur:
392.77
usd:
366.34
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay

Elhagyja a Liga konföderációját a felbőszült PDSZ

A tanárszakszervezetnél kiverte a biztosítékot a 400 órás éves túlórakeret és a CEU ügye.

Harminc év után kilép a Liga Szakszervezetek érdekvédelmi konföderációból a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete - közölte a PDSZ elnöke, Szűcs Tamás. A döntést a PDSZ vasárnapi, tizenhatodik kongresszuson hozták meg.

"A PDSZ küldöteinek többsége úgy ítélte meg, hogy

a Liga már nem tudta képviselni a szakszervezet érdekeit, s ezért a jövőben más szövetségi rendszerben, más szakszervezetekkel" keresi az együttműködés lehetőségeit.

A döntéssel egyideűleg a tanárérdekvédők lezárták a kapcsolatot a Liga tömörüléssel.

A PDSZ kongresszusán a résztvevők

tiltakozásukat fejezték ki a Munka törvénykönyve fideszes módosító javaslata miatt, amellyel a jelenlegi évi 250 óra elrendelhető rendkívüli munkavégzés évi 400 órára emelkedne.

"Elfogadhatatlannak, embertelennek, egyben családellenesnek tartjuk az egyenlőtlen munkaidő-besoztásban foglalkoztatottakat sújtó további módosító javaslatokat, kiemelten azt a tervezett módosítást, amely lehetővé teszi a munkaidőkeret hosszának három évre emelését. Ezzel

a túlórák után járó pluszpénz kifizetése, a szabadidő elszámolása és kiadása elképesztően kitolódna és áttekinthetetlenné válna"

- fogalmaz a PDSZ közleménye.

A módosítás alapján a szakszervezet szerint gyakorlatilag lehetséges munkanappá tenné a szombatot, ami

"kizsigerelné az érintett munkavállalókat".

A megfogalmazás szerint a munkaerőhiányt nem a munkavállalók túlhajszolásával, hanem béremeléssel és kedvezőbb munkafeltételek biztosításával kell enyhíteni.

A PDSZ a Kossuth teret elfoglaló diákokhoz csatlakozva követeli, hogy

a kormány tegye lehetővé a CEU magyarországi működését, szüntessen be minden felsőoktatási és kutatási cenzúrát,

biztosítson minőségi, hozzáférhető, független és megfelelően finanszírozott oktatást, kutatási lehetőséget.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×