eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
A leendő Miniszterelnökség, az egykori karmelita kolostor felújítás alatt álló épülete a budai Várban 2017. május 2-án.
Nyitókép: A leendő Miniszterelnökség, az egykori karmelita kolostor felújítás alatt álló épülete a budai Várban 2017. május 2-án. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Lenyűgözően néz ki Orbán Viktor új munkahelye

Megmutatták, milyen lett a miniszterelnöknek átépített és berendezett karmelita kolostor a Budai Várban.

Januárban már hivatalosan is ez lesz Orbán Viktor munkahelye. Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője megmutatta az Index és az Origo újságírójának, valóban olyan puritán lett-e ház, amilyennek ígérték.

A kolostor irodaházzá alakítását Zoboki Gábor tervei alapján végezték. Az Urbanista cikkében emlékeztet arra, hogy egy egykori rendházból kellett korszerű irodaházat kialakítania, amelyik közben nemcsak a műemlékvédelmi előírásoknak és a kormányfő elvárásainak felel meg, de hű marad a kolostor szellemiségéhez is.

Külsőleg mindössze egyetlen jelentős beavatkozást végeztek a házon, azt a bizonyos nagy vitát kiváltó erkélyt, amelyről a kilátás a beszámoló szerint a vártnál is lenyűgözőbb: az enyhén kanyarodó Duna miatt egész Pest, a Margit-sziget és Buda jelentős része is látszik.

Rogán Antal a négymilliárdos költségről elmondta, hogy a sajtóban megjelentekkel ellentétben nem a kormányfői szoba, hanem a két házból álló épületkomplexum teljes belsőépítészeti kialakítása került ennyibe a zárt láncú belső kommunikációs rendszerrel együtt.

A festmények a Nemzeti Galéria – jellemzően ki nem állított – képei, a szőnyegek az Iparművészeti Múzeum törökszőnyeg-gyűjteményének raktári darabjai. A bútorok részben restauráltak, részben hiteles másolatok - írja az Urbanista.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×