eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
A Magyar Állami Operaház épülete az Andrássy út 22-ben. Az Operaház Magyarország egyetlen nagy létszámú társulattal rendelkező és kimondottan operákra, balettekre szakosodott színháza. Az épület Budapest egyik legjelentősebb 19. századi műemléke. MTVA/Bizományosi: Faludi Imre  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: Faludi Imre

A nézők rá sem ismernek majd az Operaházra

Terv szerint halad a Magyar Állami Operaház 2020-ra ígért felújításával a kivitelező konzorcium. A projekt állásáról az Operaház a Facebook-oldalán közölt videót.

Az Ybl Miklós által tervezett, épület 1984-es felújításkor bekerült színpadtechnika elavult, a muzeális technológiát nehéz volt karbantartani, és folyamatos felújításra szorult. Emiatt az újjáépítés kulcseleme a színpadtechnika teljes cseréje.

Jelenleg színpadi díszletek mozgatását biztosító alsó- és felsőgépészet munkája folyik, utóbbi már szinte teljesen elkészült. Bekerültek a trégerek, a ponthúzók (díszlethúzók) és azok motorjai – nyilatkozta a Magyar Építőknek Józsa Anka, beruházásokért felelős építész.

Az új színpadtechnika követi a kor technológiáit, de fontos, hogy ne változzanak a méretek, hiszen a teljes, 130 darabos repertoár erre a kialakításra épült.

Nagy hangsúlyt fektetnek az akusztika javítására:

  • a nézőtér alatti acélszerkezetet faszerkezetre cserélik a megfelelő hangrezgés érdekében.
  • A széksorok átrendezése lesz a legfeltűnőbb változás.
  • A változások a kárpitozást is érintik, amelynek köszönhetően kevesebb és megfelelőbb textilek fogják biztosítani a hangok visszaverődését.

Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×