eur:
394.29
usd:
371.71
bux:
0
2024. április 16. kedd Csongor
Résztvevők a Fiatalok a demokráciáért elnevezésű civil szerveződés hídfoglalásán a budapesti Lánchídon 2019. február 10-én.
Nyitókép: MTI Fotószerkesztőség/Bruzák Noémi

Hídfoglalás Budapesten: tisztázó közleményt adott ki a Fővárosi Törvényszék

Nem a hídfoglalás megengedéséről szólt a bírósági határozat.

A sajtóban több helyütt megjelentekkel szemben "nem a hídfoglalás megengedéséről" döntött a bíróság - közölte a Fővárosi Törvényszék hétfőn.

Ismert, a Lánchídra vasárnapra bejelentett "gyülekezést" a rendőrség megtiltotta. A törvényszék most azt tisztázta ezzel kapcsolatban, hogy "a rendőrség döntését vitató perben a Fővárosi Törvényszék érdemben nem vizsgálta, nem is vizsgálhatta a rendőrségi döntés megalapozottságát".

A megjelent sajtóhírekkel ellentétben

"a törvényszék ítéletében szó sincs a forgalomkorlátozás arányos vagy aránytalan jellegéről, vagy arról, hogy hány híd van még a fővárosban".

Ennek az érdemi vizsgálatnak ugyanis akadálya volt, hogy "az új gyülekezési törvény alkalmazása során a rendőrség eljárási hibát vétett: a kötelező jogszabályi előírás ellenére nem személyesen hallgatta meg a
bejelentőt, továbbá nem ajánlott fel számára alternatív lehetőséget a rendezvény lebonyolítására".

A bíróság értelmezésében így

"a rendőrség kiüresítette az előzetes egyeztetés jogintézményét",

amelynek célja, hogy az Alaptörvényben biztosított gyülekezéshez való jog - akár más helyszínen, akár más időpontban - esetleg gyakorolható legyen.

A közlemény úgy fogalmaz, "a súlyos eljárási hiba törvényes következménye a rendőri tiltó határozat hatályon kívül helyezése".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Nagyot ugrott a Revolut értéke, közel 26 milliárd dollárt érhet

Nagyot ugrott a Revolut értéke, közel 26 milliárd dollárt érhet

A Revolut egyik részvényese úgy véli, hogy a cég 45%-kal értékesebb, mint egy évvel ezelőtt - számolt be a Bloomberg. Bár a Schroders néhány millió fontos részesedése viszonylag kicsinek mondható a cég egészéhz képest, ez alapján a Revolut értéke a tavalyi 17,7 milliárd dollárról 25,7 milliárd dollárra nőhetett. A fintechek és a hagyományos bankok közötti versenyről is szó lesz a Portfolio június 11-ei Financial IT konferenciáján. 

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×