INFORÁDIÓ 
2019. július 19. péntek
Emília

fővárosi törvényszék

hídfoglalás

lánchíd

ellenzék

tüntetés

demonstráció

Budapest, 2019. február 10. Résztvevők a Fiatalok a demokráciáért elnevezésű civil szerveződés hídfoglalásán a budapesti Lánchídon 2019. február 10-én. MTI/Bruzák Noémi

Hídfoglalás Budapesten: tisztázó közleményt adott ki a Fővárosi Törvényszék

Infostart

Nem a hídfoglalás megengedéséről szólt a bírósági határozat.

A sajtóban több helyütt megjelentekkel szemben "nem a hídfoglalás megengedéséről" döntött a bíróság - közölte a Fővárosi Törvényszék hétfőn.

Ismert, a Lánchídra vasárnapra bejelentett "gyülekezést" a rendőrség megtiltotta. A törvényszék most azt tisztázta ezzel kapcsolatban, hogy "a rendőrség döntését vitató perben a Fővárosi Törvényszék érdemben nem vizsgálta, nem is vizsgálhatta a rendőrségi döntés megalapozottságát".

A megjelent sajtóhírekkel ellentétben

"a törvényszék ítéletében szó sincs a forgalomkorlátozás arányos vagy aránytalan jellegéről, vagy arról, hogy hány híd van még a fővárosban".

Ennek az érdemi vizsgálatnak ugyanis akadálya volt, hogy "az új gyülekezési törvény alkalmazása során a rendőrség eljárási hibát vétett: a kötelező jogszabályi előírás ellenére nem személyesen hallgatta meg a
bejelentőt, továbbá nem ajánlott fel számára alternatív lehetőséget a rendezvény lebonyolítására".

A bíróság értelmezésében így

"a rendőrség kiüresítette az előzetes egyeztetés jogintézményét",

amelynek célja, hogy az Alaptörvényben biztosított gyülekezéshez való jog - akár más helyszínen, akár más időpontban - esetleg gyakorolható legyen.

A közlemény úgy fogalmaz, "a súlyos eljárási hiba törvényes következménye a rendőri tiltó határozat hatályon kívül helyezése".

Nyitókép: MTI Fotószerkesztőség/Bruzák Noémi
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018