INFORÁDIÓ
2021. augusztus 1. vasárnap
Boglárka

bakondi györgy

frontex

migráció

aréna

Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az illegális bevándorlásról tart sajtótájékoztatót a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2018. december 28-án.

Bakondi György: el kell dönteni, hogy a Frontex egy szupercsapat-e

InfoRádió

Magyarország szuverenitását sértené, ha elveszítené a határőrizet jogát – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Bakondi György. Az európai migrációs útvonalak jelenleg is aktívak – vélekedett a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója.

Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerint az Európai Unió határ- és partvédelmi szervezete, azaz a Frontex megerősítéséről szóló tervek az európai nemzetállamok többségénél két okból is nagy ellenérzést váltottak ki.

Az egyik szerint 2021-től 10 ezer főre növelnék a Frontex létszámát, Bakondi György szerint ez szakmailag több problémát is felvet.

Ha igazán nagy baj van, akkor nagyon kevés, ha nincs komoly mozgás, akkor pedig sok

– vélekedett.

Bakondi György szerint a Frontex jogot kapna arra, hogy a határőrizet jogát átvegye a nemzetállamtól. Elmondása szerint így a szervezet dönthetne arról, hogy ki léphet be az adott országba és ki nem. „Ezek a szuverenitásunk súlyos sérelmei, és Magyarország úgy gondolja, hogy ez nem lehetséges” – fogalmazott.

A közös határőrizetről szóló elképzelésekről azt mondta: különbséget kell tenni közreműködés és a döntési kompetenciák átvétele között – emelte ki a főtanácsadó. Mint mondta, el kell dönteni, hogy a Frontex „valamifajta szupercsapat”, aki átveszi az irányítási és döntési kompetenciát, vagy csupán segítséget nyújt a hazai egységeknek.

A Frontexben magyar szerepvállalás is van – tette hozzá Bakondi György, aki szerint több küldetésben is kértek szaktudással bíró magyar rendőrtiszteket, akik kizárólag tanácsot és felügyeletet adtak, döntési joguk azonban nem volt.

Van még migráció?

Több kötelezettségszegési eljárás van Magyarországgal szemben – mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, hozzátéve: ezek közül bármelyik az Európai Unió Bírósága elé kerülhet. Az Európai Bizottság az eljárás végső fázisában fordulhat az EU igazságszolgáltatási szervéhez, de az is lehet, hogy Magyarország kezdeményezi a bíróság közreműködését. Ez történt a Sargentini-jelentés után is – emlékeztetett.

Az Európai Unió döntési mechanizmusa gyorsnak és egyszerűnek sem mondható

– fogalmazott Bakondi György, aki szerint a „brüsszeli bürokrácia” szabadon, a saját érdekei szerint értelmezi azokat az unió fontos működési szabályait. A tanácsadó megemlítette, hogy miután 2015-ben a miniszterelnökök tanácsa – egyhangúság hiányában – nem fogadta el a kötelező kvótákat, a belügyminiszterek tanácsa elfogadta azt, hiszen itt csak kétharmados többségre volt szükség.

A főtanácsadó szerint hamis az az állítás, hogy már nincs migráció. Valamennyi európai migrációs útvonal jelenleg is aktív – emelte ki Bakondi György. A spanyol, az olasz és a balkáni térségben is folyamatos az áramlás – mondta. A főtanácsadó hozzáfűzte: az intenzitás mellett az állampolgársági összetételben jelentős változás tapasztalható, főként a balkáni migrációs útvonalon.

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Kapcsolódó hang

Bakondi György a Frontexről
 
Bakondi György a migrációról
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018