INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 27. vasárnap
Adalbert

alváskutató

alvászavar

buszbaleset

Megdöbbentő: a hivatásos sofőrök ötöde szenved alvászavarban

Infostart / InfoRádió

Az alvászavar lehet oka a közlekedési baleseteknek - mondta az InfoRádióban a Magyar Alvásdiagnosztikai és Terápiás Társaság elnöke. A hivatásos sofőrök húsz százalékát érinti a probléma. Szakács Zoltán szerint a szűrésre megvan a mód, de van, hogy a járművezetők eltitkolják a problémát az orvosok elől.

Egyes alvásbetegségeknek a kóros nappali aluszékonyság klasszikus tünete – hangsúlyozta a Magyar Alvásdiagnosztikai és Terápiás Társaság elnöke. Ezek elsősorban azok a betegségek, ahol az alvás folyamata károsodik, tehát alvás közben nem mennek végig a regeneráló folyamatok, amelyeket valamikor viszont be kell pótolni – tette hozzá Szakács Zoltán.

„Ezt csak alvás közben lehet, ezért éber, de passzívabb állapotban az agy elkezd susogni: hagyja a fenébe, amit csinál, menjen mélyalvásba és pótolja az éjszaka elvesztett hiányt.”

Az ebben szenvedők hiába alszanak éjszaka, reggel kialvatlanul, álmosan ébrednek és fokozott nappali aluszékonyság jellemzi őket – mondta el a Magyar Alvásdiagnosztikai és Terápiás Társaság elnöke.

„Az ilyen alvásbetegségek két nagy csoportba oszlanak, az egyik az alvásfüggő légzészavarok, ezt alvási apnoénak hívják, illetve a különböző alvásfüggő mozgászavarok, amikor alvás közben kényszerű mozgások, rugdosások alakulnak ki, amelyek szintén széttörik az alvás folyamatát.”

A Magyar Alvásdiagnosztikai és Terápiás Társaság elnöke szerint a hivatásos sofőrök legalább 20 százaléka súlyos alvási apnoéban szenved. Őket csak kezelten lehetne a kormányhoz engedni. Szakács Zoltán hozzáfűzte, a szűrés Európa valamennyi tagországa számára komoly kihívást jelentett.

„A gyanú felébredését valamilyen módon dokumentálnia a kell az EU jogosítványegészségügyi alkalmassági vizsgálatakor a háziorvosnak és a foglalkozás-egészségügyi szakorvosnak, és a beteget szűrővizsgálatra kell küldeni.”

Szakács Zoltán megjegyezte, ide azonban nyilvánvalóan nem mindenki jut el, de ennek a felelősségét a háziorvosnak és a foglalkozás-egészségügyi szakorvosnak, valamint a járművezetőnek kell viselnie, akik sokszor el is titkolják a panaszaikat – jelezte a Magyar Alvásdiagnosztikai és Terápiás Társaság elnöke.

„Nem akarják a hosszas alváslabori vizsgálatot, és azt bizonyítaniuk, hogy használják azt a készüléket, amely elhárítja a veszélyt, amit jelentenek magukra, a közlekedőkre és a szállítottakra nézve.”

A Magyar Idők azt írta, hogy a veronai buszbaleset akár kóros aluszékonyság is okozhatta, a tragédia további fejleményeiről ide kattintva olvashat.

Kapcsolódó hang

A hivatásos sofőrök ötöde szenved alvászavarban
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018