INFORÁDIÓ 
2019. július 15. hétfő
Henrik, Roland

vasutasok szakszervezete

minimálbér

garantált bérminimum

Budapest, 2012. január 11. Egy banki alkalmazott készpénzt vesz át egy ügyféltől, aki ötezer forintosokkal fizet az FHB Bank XIII. kerületi Váci úti bankfiókjában. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Egymással vitatkoznak a szakszervezetek a minimálbérről

Infostart / InfoRádió

A minimálbér és a garantált bérminimum 8 százalékos emelése nem oldja meg a munkaerőhiányt a Volán-társaságoknál - mondta az InfoRádiónak a Közúti Közlekedési Szakszervezetek elnöke. Ők és a Vasutasok Szakszervezete is kétszámjegyű emelést követelnek.

Varga Mihály pénzügyminiszter december 30-án a versenyszféra és a kormány egyeztető ülését követően tett bejelentést: megszületett a megállapodás a jövő évi minimálbérről és a garantált bérminimumról. Idén az előbbi 149 ezer forint, a garantált bérminimum pedig 195 ezer forint lesz.

A munkaadók és munkavállalók képviselői arról egyeztek meg a kormánnyal, hogy 2019-ben és 2020-ban egyaránt 8-8 százalékos emelés lesz.

Ez az arány alacsonyabb, mint amennyit a szakszervezetek eredetileg kértek (13-15%, de minimum 10%), és a megállapodás előtt kiszivárgottakat sem érik el (a bérminimum esetében 11,9%-os, a minimálbérnél 8,7%-os emelésről lehetett hallani).

"Abban reménykedtünk, hogy legalább két számjegyű emeléssel megkönnyíti a legfelső szintű megállapodás az ágazati szintű előrelépésünket, a tárgyalásaink menetét.

A 8 százalékra való rábólintással a két érdekképviseleti konföderáció az ágazati szervezetek és a munkahelyi tagszervezetek helyzetét nehezítette meg

- fejtette ki Baranyai Zoltán, a Közúti Közlekedési Szakszervezetek elnöke. Hozzátette: a problémahalmaz leglényegesebb eleme a munkaerőhiány, ennek orvoslására nem elegendő a mostani emelés.

Egy kevés többletért is elmennek máshova

Az állami cégeknél, köztük a Volán-társaságoknál és más közlekedési központoknál is hároméves bérmegállapodás van érvényben, aminek értelmében a harmadik évre 5 százalékos emelés vonatkozik - idézte fel Baranyai Zoltán. "Ennél jobb a 8 százalék, ha a teljes munkavállalói körre nézzük, de azért ragaszkodunk a két számjegyű, legalább 10 százalékos béremeléshez, mert két év jelentős bérfejlesztése után még mindig azt látjuk, hogy bár lassult a szakmából való elvándorlás, de nem állt meg. Továbbá a régi kollégák, akik nem a minimális összegekért dolgoznak a szakmában, ha csak egy kicsivel is többet kapnak máshol, elhagyják a szakmát. A buszvezetők mellett autószerelőből, autóvillamossági szerelőből is hiány van már.

Ha például valakinek a szakmában 1300 forintos órabére van, és máshol 1500-at kap, 15-20 éves munkaviszonyt is feladva elmegy oda. A munkaerőpiacon a jövő évi 1210 forintos garantált bérminimumért már 2018-ban sem lehetett szakembereket találni"

- fejtette ki a szakszervezeti elnök.

Úgy vélik, hogy ha nem lesz legalább 10 százalékos az emelés, akkor további elvándorlásra kell számítani, ami még a tavalyinál is kritikusabb helyzetet teremthet az egyébként is létszámhiánnyal küzdő ágazatban.

Vasutasok: ez nem megállapodás, csak paktum

Korábban a Vasutasok Szakszervezete közleményt adott ki azt kifogásolva, hogy nemhogy a kért 13-15 százalékos bérfejlesztés, de a minimumként megfogalmazott 10 százalékos emelés sem valósult meg. A Vasutasok Szakszervezete a munkavállalók elárulásának tartja azt, hogy a két érdekvédelmi koalíció, a Liga szakszervezetek és a Munkástanácsok elfogadta a 8 százalékos béremelést. (A megállapodást a harmadik tárgyaló konföderáció, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elutasította.)

Meleg János, a Vasutasok Szakszervezete elnöke azt is elmondta, hogy

a döntést a béremelésről nem is lehet megállapodásnak tekinteni, csak egy paktumnak, amellyel megosztani szeretnék a szakszervezeteket.

Úgy vélték, hogy a kormány az év végén háromszor ütött a munkavállalókon: a béren kívüli juttatások megadóztatásával, a túlóratörvénnyel és a két szakszervezettel a minimálbérről és a garantált bérminimumról kötött megállapodással.

Nyitókép: Máthé Zoltán

Kapcsolódó hang

Kétszámjegyű bérmelést akar a Volán - Baranyai Zoltán
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018