eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
A Duna felszínre került medre a Margit híd margitszigeti pillére előtt. Rendkívül alacsony a Duna vízállása, Budapestnél mindössze 92 centiméter. Az alacsony vízállás rendkívül nagy károkat okoz a kereskedelmi hajózásnak, és ezáltal a mezőgazdaságnak és az iparnak is, mert leáll a szállítmányozás. Az Országos Vízjelző Szolgálat előrejelzése szerint a következő napokban tovább fog apadni a folyó vízszintje.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

A Duna nem szabadul a szorításból

A 33 centiméteres októberi rekord nincs veszélyben, 46 centi olvasható le a mércéről. Látótávolságban tehát az októberi események, lehet újra kiváló fényképeket készíteni.

A Duna vize az elmúlt időszak hosszú stagnálásaival és rövid szakaszokban tapasztalt emelkedésével együtt tovább apadt - tudta meg kedden az InfoRádió Siklós Gabriellától, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivőjétől.

A kedd délelőtti adat szerint Budapesten 46 centis a vízállás.

Mint Siklós emlékeztetett:

a friss, október 17-ei rekord 33 centiméter, ám ezt a szintet most nem fogjuk látni.

"A hosszú hetek csapadékmentes időjárását követően az elmúlt napokban esett a Duna vízgyűjtő területén, de két fontos dolgot kell kiemelni: ez a csapadék kis mennyiségű volt, ráadásul szilárd halmazállapotú, ami azt jelenti, hogy amíg nem jön jelentősebb felmelegedés, a vízszintben sem várható komolyabb emelkedés" - írta le a helyzetet a szóvivő.

A közvetlen előrejelzések szerint a rekord továbbra sem lesz veszélyben, de közel kerülünk hozzá.

Ismert, a nyár második felétől október végéig szinte egyáltalán nem volt csapadék a Duna vízgyűjtő területén, a Kárpát-medencében különösen is nagy volt a szárazság. Emiatt október 17-én minden idők legalacsonyabb vízállását mérték a Dunában Budapestnél, de az ország más folyóin is negatív rekordok dőltek.

A helyzetnek számos negatív és pozitív hozadéka volt. Például:

  • korlátozni kellett a vízi közlekedést,
  • máig rengeteg gabona áll a magyar raktárakban a megnehezült kivitel miatt,
  • kiderült, hogy rákkeltő anyagok szivárognak a Dunába Óbudán,
  • bombát is találtak a mederben, nem is egyet

de

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×