INFORÁDIÓ
2021. szeptember 18. szombat
Diána

duna

vízállás

rekord

Érdeklődők a Duna alacsony vízállásakor felszínre kerülő Ínség-sziklánál a Szabadság hídnál 2018. október 26-án. Az elmúlt napokban alacsony vízállási rekordok dőltek meg a Dunán. A csapadékszegény időjárás következtében az elmúlt napokban a víz szintje a Komáromtól kezdődő szakaszon, egészen a déli határig, alulmúlta a valaha mért legalacsonyabb értéket.

Előkerült a háború Budapesten - ezt is a kevés víznek köszönhetjük

Infostart

A negatív vízállási rekord láthatóvá tette a Szabadság híd felrobbantott elődje, a Ferenc József híd maradványait a Duna medrében. A Petőfi híd lábánál sírkövek bukkantak elő.

Rengeteg izgalmas dolog előkerül a Dunából a rekordalacsony vízállásnak köszönhetően: értékes történelmi aranylelet, német repeszgránát, elsüllyedt hajók, de mind közül a legbizarrabbak a Petőfi híd lábánál, a budai oldalon láthatóvá vált sírkövek, amelyekre az Index hívta fel a figyelmet.

A százéves kövek története viszonylag jól ismert, az 1960-as években kerülhettek oda eróziót csökkentő partvédő kőszórásként, amikor az állam felszámolta az akkor már évtizedek óta nem használt, 1912-ben bezárt Németvölgyi temetőt. Ennek a helyén ma a MOM Park és a Budapesti Kongresszusi központ terül el.

Pénteken még meg lehet nézni a II. világháború végén felrobbantott Ferenc József híd maradványait is, amelyek az újjáépített híd, a mai Szabadság híd alatt találhatók.

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018