eur:
394.5
usd:
365.27
bux:
65461.77
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Áruszállító motoros teheruszály tart lefelé a Dunán a Margit híd és a Lánchíd közötti folyószakaszon. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Megbénult a folyami szállítás, halomban áll a raktárakban a gabona

Bár a kereslet továbbra is élénk, a Duna alacsony vízállása miatt az ügyleteket csak későbbi elszállítással tudják megkötni a termelők.

A hónapok óta tartó csapadékhiány az értékesítést is befolyásolja, a hazai gabonakészlet jelentős része ugyanis a Dunán hagyja el az országot, idén azonban az extrém szárazság, így alacsony vízállás miatt a hajóforgalom gyakorlatilag megbénult.

Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke a Magyar Időknek elmondta:

nyár óta gyakorlatilag nem hagyta el az országot a Dunán keresztül egyetlen rakomány gabona sem.

Mindez elsősorban a raktárkapacitás végessége miatt jelent problémát, mára ugyanis a Duna mellett található összes raktárt kibérelték, a búza és kukoricatermés jelentős része még mindig a gazdáknál van.

Hozzátette, hogy a kereskedők jó ideje nem vásárolnak elszállítással árut, a gabona tárolásáról pedig a termelőknek kell gondoskodniuk.

A kereslet ugyanakkor még így is élénk, az ügyletek azonban későbbi elszállítással valósulnak meg. A termelőknek így nem áll pénzük a készletekben.

Petőházi Tamás szerint a szállítmányokat 15-20 százalékkal magasabb áron tudják a közúti fuvarozókkal elszállíttatni. A kilátások pedig nem túl kedvezőek: bár a napokban várható némi eső, a Duna vízállásában érdemi változást ez nem okozhat. Ahhoz, hogy a folyó újra hajózható legyen, több hónapnak kell eltelnie, a gabonakereskedelemben és a készletekben pedig legkorábban a jövő év tavaszán állhat vissza az egyensúly. Ezzel együtt az árak is emelkednek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 10:22
×
×
×
×