INFORÁDIÓ
2022. november 27. vasárnap
Virgil

ausztrália

hal

szárazság

Tömeges halpusztulás Ausztráliában

Tömeges halpusztulás Ausztráliában

Infostart / MTI

Az alacsony vízállás és a hőség miatt beindult a vízfelszínen az algavirágzás, amely megfosztja a halakat az oxigéntől, és méreganyagot is termel; Ausztrália keleti partvidékén komoly a pusztulás és a bűz. Az alacsony vízállásért jórészt az emberi tevékenység a felelős.

Milliónyi döglött hal bűze lengi be Ausztrália szárazságtól sújtott, keleti részén az egyik folyórendszer környékét - jelentették be hétfőn a helyi hatóságok. A szakemberek szerint további halpusztulás várható a térségben.

Új-Dél-Wales állam kormánya arra figyelmeztetett, hogy a héten várható magas hőmérséklet nyomán a helyzet tovább súlyosbodhat a Darling és Murray folyók partvonala mentén.

Az alacsony vízállás és a hőség lehet a felelős a vízfelszínen beindult algavirágzásért, amely megfosztja a halakat az oxigéntől, és méreganyagot is termel.

A halpusztulás ügye az egész országot megmozgatja,

ugyanis heves vita alakult ki a jelenség okával és felelőseivel kapcsolatban.

"Ez egy pusztító ökológiai esemény" - mondta Scott Morrison ausztrál miniszterelnök, akinek kormánya kizárólag a szárazságot teszi felelőssé a tömeges halpusztulásért.

A tudósok azonban évek óta hangoztatják, hogy a folyók korlátlan lecsapolása az öntözés és egyéb célok érdekében, súlyos következményekkel jár.

"A halak és a folyók pusztulásáért nem a szárazság a felelős, hanem az, hogy mi emberek túl sok vizet veszünk el a folyóinkból"

- mondta John Williams, az Ausztrál Nemzeti Egyetem munkatársa.

Nyitókép: Pixabay.com
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018