eur:
392.9
usd:
366.35
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay

Budapest jövőjét évtizedekre meghatározó szerződést köt a kormány és a főváros - lapszemle

Hétfőn eldőlhet a Politikatörténeti Intézet sorsa. Januártól egyszerűsödik a nyugdíjasok továbbfoglalkoztatása. Háborúk törhetnek ki a víz miatt - erről írnak szerdán a lapok.

A Népszava arról ír, hogy hétfőn eldől a Politikatörténeti Intézet sorsa. A kormány régóta szeretné megfelelő ellentételezés nélkül kilakoltatni az intézményt – írja a lap. A vállaltan baloldali szellemi központként működő intézet székhelye a Parlamenttel szemben van. A kormány ebben az épületben akarja elhelyezni a Kúriát. Az intézet 2012 óta azt kommunikálja, hogy megfelelő anyagi ellentételezésért, vagy ingatlanért hajlandó költözni, ilyet egyelőre nem kapott.

A Magyar Idők szerint Budapest jövőjét évtizedekre meghatározó szerződést köt szombaton a kormány és a főváros. Ezzel elindulna egy olyan fejlesztési program, amely új alapokra helyezi Budapest fejlődését. Felújíthatnak például több HÉV-vonalat, és van amelyiket a Kálvin térig is elvezetnék. Emellett vasúti összekötő alagutat építenének a Déli és a Nyugati pályaudvar között.

A Villággazdaság arról közölt cikket, hogy egyszerűsödik a nyugdíjasok továbbfoglalkoztatása januártól. A szövetkezeti forma az időseknek rugalmasságot, a cégeknek pedig költségmegtakarítást jelent. A csaknem 150 közérdekű nyugdíjas-szövetkezetnek nyáron már 45 ezer tagja volt, és a regisztráltak közül kilencezren dolgoztak. Ők összesen több mint másfél milliárd forintot kerestek – írja a Világgazdaság.

A Portfolio cikke úgy fogalmaz, hogy brutális hatása lehet a klímaváltozásnak, például háborúk törnek majd ki a vízért. A portál az Európai Bizottság kutatóközpontjának tanulmányát idézve azt írja, hogy a népességnövekedés és a klímaváltozás miatt 50-100 éven belül ki fog törni egy vízháború, amikor a szűkössé váló vízkészletekért harcolnak majd az emberek.

A Népszava szerint egyelőre rendkívül távol áll egymástól a munkaadói és a munkavállalói oldal álláspontja a jövő évi béremeléseket illetően: a munkáltatók 5, a dolgozók 13-15 százalékos bérnövekedést szeretnének elérni. Az álláspontok közeledését nagyban segítené, ha a kormány előrébb hozná a szociális hozzájárulási adó csökkentésének időpontját, főleg hogy gyakran emlegetik ezt a béremelés jövő évtől rendelkezésre álló fedezeteként – hívja fel a figyelmet a Népszava.

A Világgazdaság a Nemzeti Befektetési Ügynökség elnökével és a General Electric Hungary alelnökével közölt interjút. Ebből kiderül, hogy a Veresegyházon működő magyarországi erőműgyártó leányvállalat jövőre átszervezi egészségügyi üzletágát, miközben új tevékenységet is hoz Magyarországra. A társaság minden területen munkavállalókat és beszállítókat keres, amelyben nagy segítséget kap a Nemzeti Befektetési Ügynökségtől.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×