INFORÁDIÓ
2021. szeptember 18. szombat
Diána

mkksz

kormány

közszolgálat

minimálbér

bérminimum

Jövőre bevezetnék a diplomás garantált bérminimumot

Jövőre bevezetnék a diplomás garantált bérminimumot

Infostart / InfoRádió

190 ezer forintos minimálbért és 247 ezer forintos szakmunkás bérminimumot javasol a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma. A Magyar Szakszervezetek Szövetsége még dolgozik a szám szerinti javaslaton, ami biztos, két számjegyű emelést vár.

Legkorábban november-decemberre kész lesz a Magyar Szakszervezetek Szövetségének béremelési javaslata, ezután egyeztethet róla a kormány és az ágazati képviselők. Kordás László elnök az InfoRádiónak annyit már most el tudott mondani, hogy jelentős emelést szeretnének elérni: mind a minimálbért, mind a garantált bérminimumot tekintve két számjegyű növelésre tesznek javaslatot. "Jó lenne, ha a legkisebb jövedelmeket tekintve felzárkóznánk a visegrádi országokhoz".

Számításaik szerint

miközben az átlagbér nő, a dolgozók közel kétharmada úgy érzi, nem keres annyit, mint amennyit a publikált átlagjövedelem jelent.

A szövetségnél teljes egység bontakozott ki abban, hogy a cafeteriaszabályok módosításával nem ért egyet a munkavállalói oldal. "Jó lenne megőrizni az eddigi eredményeket, és azokat a cafeteriaelemeket, amelyek egybeesnek a kormány társadalompolitikai céljaival, meg kellene őrizni" – tette hozzá Kordás. Ilyen, kedvezményesen megtartandó elem szerintük az öngondoskodás elvének erősítése, a határon belüli mobilitás segítése, a lakáshoz jutás segítése és a családtámogatási eszközök.

A 2018-as gazdasági évet és a bérmegállapodás hatását egy hétfőn kezdődő tárgyalássorozaton értékelik, az itt született megállapodás lehet az kiindulópontja a november-decemberben kezdődő minimálbér-tárgyalásoknak.

Magasabb fizetés, kevesebb bürokrácia

Közben nyolc közszolgálati szakszervezet összefogásával kérdéssort állítottak össze, amellyel a közszféra munkavállalóiban fokozódó feszültség feloldását és a közel százezres munkaerőhiány megszüntetését szeretnék elérni – tájékoztatta az InfoRádiót Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke.

A közszférában engedélyezett 680 ezer fő helyett 580 ezret foglalkoztatnak csupán

– emelte ki. Közel 50 ezren úgy nyilatkoztak, hogy általános és jelentős mértékű keresetnöveléssel lehetne kezelni a munkaerőhiányt. A válaszadók kevesebb bürokráciát, családbarát munkahelyet és a kor színvonalának megfelelő munkakörülményeket is óhajtanak.

A szervezet az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanácsban és a Közszolgálati Érdekegyeztető Fórumon tárgyal majd a kormánnyal. A szakszervezet képviselői bérjavaslatukat is felvetik majd: 190 ezer forintos minimálbért és 247 ezer forintos szakmunkás bérminimumot szeretnének 2019. január 1-jétől.

Diplomás bérminimum

bevezetését is felvetik a közszférában, ez bruttó 321 ezer forint lenne.

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó hang

Jövőre bevezetnék a diplomás garantált bérminimumot
 
Két számjegyű mértékű minimálbér-emelést vár a Magyar Szakszervezeti Szövetség
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018