eur:
390.3
usd:
364.42
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Nőhet a legkisebb vállalkozások áfamentessége - a nap hírei

Már jövőre 12 millió forintra emelkedhet az áfamentesség felső összeghatára a legkisebb vállalkozásoknál. Az ellenzék szerint csak a kormánypártok kampánycélját szolgálja a Sargentini jelentés elleni javaslat. Lemondott a Honvédkórház orvosigazgatója. A nap legfontosabb hírei október 3-án.

Akár már jövőre 12 millió forintra emelkedhet az áfamentesség felső összeghatára a legkisebb vállalkozásoknál - közölte a pénzügyminiszter. Varga Mihály elmondta, hogy az uniós tagállamok pénzügyminiszterei kedden döntöttek arról, hogy támogatják a magyar kormány azon kérését, amely a kisvállalkozásoknak jelentős adócsökkentést és egyszerűsítést biztosíthat. A miniszter szerint több mint 600 ezer adózónak jelenthet könnyebbséget, ha az alanyi áfamentesség jelenlegi 8 millió forintos felső határa tizenkétmillió forintra nő.

Semmilyen európai parlamenti diktátum nem tudja bevándorlás politikájának megváltoztatására kényszeríteni a kormányt - jelentette ki Gulyás Gergely a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Sargentini-jelentés elleni kormánypárti javaslat parlamenti vitáján. Az ellenzéki pártok szerint a kormány nem a dokumentum lényegéről beszél. Gyöngyösi Márton a Jobbik frakcióvezetője közölte, hogy az elítélő határozat figyelemelterelés. Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője szerint Orbán Viktor használni akarja a migrációs válságot, nem megoldani. Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke úgy véli, hogy az elutasító határozati javaslat tartalmában hazug, szándékában aljas. Keresztes Lóránt, az LMP vezérszónoka pedig arról beszélt, hogy sem az unió, sem a Fidesz nem tett a menekültválság megoldásáért, csupán a tüneti kezelésért.

Az erős klímavédelem hozzájárul a migrációs nyomás csökkentéséhez - jelentette ki az államfő. Áder János egy tudományos konferencián kiemelte: ahol csökken a víz mennyisége, romlik a talaj minősége, emelkedik a tengervízszint, az urbanizáció miatt jelentősen növekszik a környezeti terhelés, megindulhat a népmozgás. Hozzátette: a másfélmillió ember érkezése Európába csak a jéghegy csúcsa, és biztosan a klímaváltozás az egyik ok, amely erősíti a migrációs folyamatokat.

A többi között a biztonságos és olcsó energiaellátás fontosságát emelte ki moszkvai tárgyalásai után a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter az orosz külügyminiszter mellett az energiaügyi és az iparügyi tárcavezetővel is tárgyalt az elmúlt napokban. A magyar tárcavezető hangsúlyozta: létrejött a megállapodás Oroszországgal a jövő évi szállítás nagyságáról, és megkezdődtek a tárgyalások a 2020-as évi mennyiségről is.

Nincs országos tanárhiány, és olyan iskola sem, ahol az alapfeladatokat ne tudnák ellátni - jelentette ki a Klebelsberg Központ elnöke. Hajnal Gabriella, az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: van olyan iskola, ahol tanárt keresnek, de a rendszerben látni, hogy a pedagógusok száma minden nap nő 20-30-40-el. A Klebelsberg Központ elnöke beszélt arról is, hogy az új Nemzeti Alaptanterv célja az lenne, hogy a gyerekek használható tudást kapjanak, de az iskolaszerkezetben vélhetően nem lesz változás, így például a 9 évfolyamos általános iskoláról sincs szó.

Lemondott a Honvédkórház orvosigazgatója. Tamás Róbert a hvg.hu-nak megerősítette a hírt, távozásának okairól azonban nem akart semmit mondani. A Magyar Időkkel a Honvédelmi Minisztérium azt közölte, hogy Tamás Róbert a saját kérésére orvosként dolgozik tovább a Honvédkórházban. A helyét megbízott vezetőként Muzsay Ildikó orvos ezredes, az Egészségügyi Szervezési Intézet igazgatója veszi át.

Calici vírus okozta múlt héten a négy szombathelyi iskola diákjainak fertőzését a laboratóriumi vizsgálatok szerint.Stánitz Éva Vas megyei tisztifőorvos közleménye szerint a rosszullét gyomor- és bélrendszeri panaszokat okozott. Múlt csütörtöktől 338 diák betegedett meg, két tanuló került kórházba enyhe kiszáradási tünetekkel. A betegek között nemcsak diákok, hanem iskolai dolgozók és diákok családtagjai is voltak. Az eset miatt vizsgálatot folytat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal is.

Év végéig befejezi működését a Wizz Tours, vagyis a Wizz Air utazási irodája. A légitársaság tájékoztatása szerint a jövő évtől az utasok a weboldalon végzett foglaláskor szabhatják testre utazásukat szállás és transzfer lehetőségek foglalásával. A honlapon december 31-ig lehet foglalni, de január 15-ig be kell fejezni az utazást. A cég ügyfélszolgálata felveszi a kapcsolatot azokkal az utasokkal, akiknek január 1. után induló, vagy január 15. után érkező időpontra szól a Wizz Tourson keresztült foglalt utazása.

Az előzetes bejelentés szerint csütörtökön adja át a beregszászi konzul távozásáról szóló jegyzéket az ukrán külügyminisztérium. A két ország viszonyában az okozott feszültséget, hogy egy héttel ezelőtt az interneten egy rejtett kamerával készült felvétel jelent meg, amelyen ukrán állampolgárok magyar állampolgársági esküt tesznek a beregszászi konzulátuson. Pavlo Klimkim emiatt fenyegetőzött a konzul kiutasításával. Szijjártó Péter válaszul közölte: ha az ukrán kormány kiutasítja a magyar diplomatát, akkor Magyarország is kiutasít egy itt dolgozó ukrán konzult.

A fehérjék kutatásában elért eredményeiért 2 amerikai és 1 brit tudós kapja az idei kémiai Nobel-díjat. Az amerikai Frances Arnold az enzimek irányított evolúciójáért, George Smith és Gregory Winter a peptidek és antitestek fág-bemutatásáért részesül az elismerésben. Eljárásaikkal kevésbé környezetszennyező a vegyipar, és eredményeik a gyógyászatban is hasznosíthatók.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×