INFORÁDIÓ
2021. július 30. péntek
Judit, Xénia

lelkész

egyház

katolikus

református

evangélikus

Lelkészhiánnyal küzdenek a keresztény egyházak

Lelkészhiánnyal küzdenek a keresztény egyházak

Infostart / InfoRádió - Dzsubák Tamás

Megfiatalodott a református egyház lelkészi gárdája Magyarországon, a katolikus és az evangélikus egyház papjainak átlagéletkora viszont egyre magasabb.

A katolikus papok átlagéletkora már 60 év felett van. A korfa ugyanakkor egy idő után normalizálódhat – mondta az InfoRádiónak Fülöp Ákos, a Katolikus Hivatásgondozó Intézet titkára, aki szerint a papság sem tud mindig olyan példát mutatni, hogy a fiatalok ezt a pályát válasszák. Fülöp Ákos szerint az sem segít, hogy kevés gyermek születik.

„Amíg egy családban volt 4-5-6 gyerek, onnan sokkal szívesebben engedték el papságba az egyiket”

– fogalmazott. Átlagosan 25-30 katolikus papot szentelnek fel évente Magyarországon. Ez a szám a Katolikus Hivatásgondozó Intézet titkára szerint azért is kevés, mert ennél többen halnak meg vagy kerülnek ki a szolgálatból.

Azt ugyanakkor biztatónak nevezte Fülöp Ákos, hogy még vannak olyanok, akik ennek a hivatásnak szentelnék az életüket. Hozzátette, a felszentelt papok mintegy 2 százaléka hagyja el az egyházi pályát. Emellett szerinte a hit hiánya is gondot okoz, mert a korábbi évekhez képest a hívők száma is csökkent.

Paphiány van a Magyar Evangélikus Egyházban

Erről már Fabiny Tamás, az egyház elnök-püspöke beszélt az InfoRádiónak. Mint mondta, a lelkészi korfa öregszik, ezért az utánpótlás erősítésén dolgoznak.

Egyházkerületenként – amelyből hazánkban három van – 2-3, jó esetben 4 papot szentelnek fel évente.

A megüresedő helyek betöltésére éppen csak elegendő ez a szám. Vannak olyan helyek, ahol speciális területekre kell lelkészeket állítani. Ez is nagyban hozzájárul a lelkészhiányhoz – vélekedett a püspök.

A reformátusok lelkészi gárdája megfiatalodott

Zsengellér József, a Károli Gáspár Református Egyetem stratégiai rektorhelyettese elmondta, hogy a képzést tekintve nincs lelkészhiány,

40-50 lelkész végez a különböző intézményekben.

Bár javarészük eljut a felszentelésig is, sokan nem lesznek gyülekezeti lelkészek – ezen a szinten nyilvánul meg leginkább a hiány - tette hozzá a teológiaprofesszor, aki azt is elmondta, hogy Magyarországon a református lelkészek átlagéletkora 40 év körül alakul.

Nyitókép: Pixabay.com

Kapcsolódó hang

 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018