eur:
393.73
usd:
367.86
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Meg lehet tagadni az erkölcsi bizonyítvány bemutatását

Alig maradt lehetőségük a cégeknek erkölcsi bizonyítványt kérni leendő munkavállalóiktól; az európai adatvédelmi rendelet leszűkítette a mozgásteret. Az adatvédelmi jogsértés elkövetői több millió forintos bírságra számíthatnak.

Május 25-én lépett életbe az Európai Uniós általános adatvédelmi rendelete (GDPR), aminek alapján az összes tagállamban ugyanazokat az adatvédelmi szabályokat kell alkalmazni.

A rendelet legfontosabb eleme

  • a személyes adatok védelme,
  • a személyes adatok tagállamok közötti szabad áramlása.

A rendelet adatvédelmi jogsértés esetén komolyabb szankciókat tartalmaz, akár 20 millió euróig terjedő összeggel is büntethetők – mondta az InfoRádiónak Liber Ádám ügyvéd, adatvédelmi szakértő.

Kifejtette: Magyarországon a munka törvénykönyve szűkre szabott körben teszi lehetővé a bűnügyi személyes adatok kezelését. Ez nemcsak az erkölcsi bizonyítványra vonatkozik, mert vannak olyan munkáltatók, amelyek másolatot kértek a bűnügyi nyilvántartási adatokból, ez pedig jogszerűtlen gyakorlat – tette hozzá.

A munkavállaló hozzájárulásával sem mindig kérhető ilyen igazolás. Az ügyvéd hangsúlyozta, hogy a munkaviszony esetében csak kivételes körben lehet hozzájárulás alapján kezelni személyes adatokat, akkor, ha adottak az önkéntesség lehetőségei, vagyis ha nincs szankcióhoz kötve az, hogy nem adja meg a hozzájárulását a munkavállaló.

A munkáltató pedig nem kérheti ki az erkölcsi bizonyítványt, csak a munkavállaló igényelheti ezt.

Ám a cégek kíváncsiak arra, hogy akit felvesznek, annak milyen a múltja, ezért előfordul, hogy beírják a keresőbe a jelölt nevét és reputációs kockázatot keresnek. Ha személyes adatok kerülnek a látókörükbe, vagy pont erre keresnek rá, az jogellenes – emelte ki Liber Ádám.

Nincs arra törvényi felhatalmazás, hogy jogos érdek lenne a cégnek a bűnügyi személyes adatok kezelése, a munkavállaló pedig megtagadhatja az ilyen jellegű adatok kiadását – közölte.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:04
×
×
×
×