eur:
397.13
usd:
356.6
bux:
74872.62
2024. szeptember 27. péntek Adalbert

Magyarország ragaszkodik ahhoz a jogához, hogy az ő feladata megvédeni határait - jelentette ki a miniszterelnök - a nap hírei

Októberben kezdi meg munkáját a Nemzeti Népegészségügyi Központ. Másfél évre zárhatják le a forgalom elől a Lánchidat és a Váralagutat a felújítás idején.

Magyarország ragaszkodik ahhoz a jogához, hogy az ő feladata megvédeni határait - jelentette ki a miniszterelnök. Orbán Viktor az uniós állam- és kormányfők informális salzburgi találkozója előtt üdvözölte a közösség határőrizeti ügynökségének megerősítésére vonatkozó javaslatot. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a Frontex megerősítése mellett nincs szükség arra, hogy határvédelmi jogköröket vonjanak el Magyarországtól.

Megkapta az Európai Unió soros osztrák elnöksége az Európai Parlament elnökének levelét, amiben a képviselőtestület a 7-es cikk szerinti eljárás megindítását kezdeményezi Magyarország ellen - írja a BruxInfo. Az európai ügyekért felelős osztrák miniszter azt mondta a portálnak, hogy még nem lehet tudni, mikor lehet az első meghallgatás.

Az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárása ellenére sem vonja vissza a magyar kormány a Stop Soros törvénycsomagot és az ahhoz kapcsolódó alkotmánymódosítást. A kabinet már elküldte válaszait a brüsszeli testületnek. Völner Pál igazságügyi államtitkár az InfoRádióban közölte: a kabinet továbbra is úgy véli: a jogszabályok, köztük a migránsok betelepítését tiltó alaptörvény-módosítás az országot és Európát védik.

Bekérette Spanyolország budapesti nagykövetét a Külgazdasági és Külügyminisztérium a spanyol külügyminiszter Magyarországot bíráló nyilatkozata miatt. Magyar Levente parlamenti államtitkár azt mondta: kedden Josep Borell egy fórumon idegen-gyűlölettel vádolta meg Magyarországot, valamint azzal, hogy a hatalmi ágak nincsenek szétválasztva, nincs sajtószabadság.

A Demokratikus Koalíció elnöke szerint Orbán Viktor miniszterelnök nem érdekelt abban, hogy hatékony megoldás szülessen a menekültkérdésben, mert fenn akarja tartani a krízis látszatát. Gyurcsány Ferenc az Országház közelébe meghirdetett tüntetésen azt mondta: a menekültválság már elmúlt. Hangsúlyozta: a határkerítés Magyarországon a biztonság szimbólumává vált, ő pedig nem ismer olyan politikai tényezőt, aki le akarja azt bontani.

Az Alkotmánybírósághoz és az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul a menedékkérők segítőit börtönnel fenyegető új büntető jogszabályok miatt a Magyar Helsinki Bizottság. A civil szervezet szerint a büntetőjogi korlátozás szükségtelen és aránytalan, a jogszabályok alapján nem csupán a Helsinki Bizottság munkatársai vannak veszélyben, hanem minden olyan ember, aki segít a menekülőknek.

Októberben kezdi meg munkáját a Nemzeti Népegészségügyi Központ. Az Országos Közegészségügyi Intézet utódja kibővített feladatkörrel működik majd, vezetője az országos tisztifőorvos - mondta az InfoRádiónak adott exkluzív interjúban az emberi erőforrások minisztere. Kásler Miklós úgy fogalmazott: az új központ a népegészségüggyel kapcsolatos összes kérdéskör gondozására jött létre, minden a feladata lesz, ami az emberek egészségéhez kapcsolódik.

A korkedvezményes nyugdíj korábbi rendszerének visszaállítását javasolja a Jobbik. Az előterjesztés a férfiak 40 év munkaviszony utáni nyugdíjba vonulását is lehetővé tenné. Pintér Tamás, az ellenzéki párt parlamenti képviselője elmondta: sokan végeztek évtizedekig kimerítő fizikai munkát vagy komoly összpontosítást igénylő tevékenységet, és ez sokuk egészségét megviselte.

Az idén az álhírekről, az idegengyűlöletről és az emberi méltóságról is kérdezik a diákokat a PISA teszten. A középiskolások globális kompetenciáját fejlesztő nemzetközi diákcsere-szervezet közölte: ettől az évtől a matematikai tudás, a természettudományos ismeretek és a szövegértés mellett már új készségeket, képességeket és értékeket is vizsgál majd az OECD tagországok oktatási színvonalát összehasonlító teszt.

Meghívást kaptak az Orion űrhajó Hold körüli repülésének programjába a Magyar Tudományos Akadémia munkatársai. Az Energiatudományi Kutatóközpont csoportja passzív dózismérő detektoraival veszt részt a programban. A NASA új űrhajójának első, egyelőre emberek nélkül végzett Hold körüli próbarepülése legkorábban 2019 végén várható.

Másfél évre zárhatják le a forgalom elől a Lánchidat és a Váralagutat, amelynek felújítására összesen 7 milliárd forintot adott a kormány. A Lánchíd és környékének rekonstrukcióját két ütemben tervezik. Az elsőben a hidat és a 2-es villamos alagútját, valamint felszíni környezetét, majd a Váralagutat és a Clark Ádám teret újítják fel.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×