INFORÁDIÓ 
2018. november 13. kedd
Szilvia

orbán viktor

sargentini-jelentés

politika

Orbán Viktor: máris egy új terv ellen kell küzdenünk, el akarják venni a kapukulcsot

Orbán Viktor: máris egy új terv ellen kell küzdenünk, el akarják venni a kapukulcsot

Infostart

A Sargentini-jelentés elfogadásáról, az unió új, a határőrizetet átszervező javaslatáról és a szomszédos országokkal való kapcsolatokról beszélt a magyar miniszterelnök a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában péntek reggel.

"Távlatosan beszélve erről, azt mondhatom, hogy amit a magyar emberek láttak kedden és szerdán, az volt a múlt. Ezt a parlamentet - kellő tisztelettel, de - kifutó parlamentnek kell nevezni. Májusban új képviselőket fognak választani az emberek. Minden, ami történt, ebben a kontextusban értelmezhető" - mondta kezdésképp a Sargentini-jelentés elfogadásáról Orbán Viktor.

A miniszterelnök kijelentette, a mai Európai Parlamentben bevándorláspárti többség van, amely szerint egy európai népességcsere jó és kívánatos, és ezek az emberek gyűlölik azokat, akik szemben állnak ezzel a tervvel és ellenállást próbálnak szervezni. "Nem kerestem ezt a szerepet, de mivel a mi hazánk a migránsútvonal közepén van, a délről feláramló migránsok csak Magyarországon át juthatnak el Európába, nekünk kellett megállítani őket és kerítést építeni. Ezért

Magyarország szimbólumává vált az illegális migrációval szembeni ellenállásnak.

Mivel ők szeretnének bevándorláspárti Európát az EP-választások után is, ezért ezt a szimbólumot, Magyarországot, és élén engem támadnak" - fejtette ki a miniszterelnök.

"El akarják venni a kapukulcsot"

Ahogy korábban a Tavares-jelentésnek, úgy a Sargentini-jelentésnek sem lesz következménye - mondta Orbán Viktor, hozzátéve: nem is az a jelentés célja, hanem hogy a következő csatára gyengítsék Magyarországot.

"Kibújt a szög a zsákból. Angela Merkel a francia elnökkel, Emmanuel Macronnal való találkozása után ultimátumot adott, csak a Sargentini-jelentés elterelte a figyelmet: a peremországoknak át kell adniuk a határőrizetük egy részét Brüsszelnek.

Vagyis ha Magyarországot nem lehet rászorítani, hogy beengedje a migránsokat, akkor elvesszük tőle a határőrizetet.

Ne legyenek illúzióink, be fogják engedni a migránsokat" - jelentette ki Orbán Viktor.

A Sargentini-jelentést támogató és ellenző külföldi országokkal kapcsolatban elmondta: a német néppárti képviselők szavazata nem lepte meg. Sebastian Kurz osztrák kormányfő álláspontjával kapcsolatban a miniszterelnök azt mondta, vele megértőbb. "Egy családban a sógorság a legbonyolultabb dolog, de lehetett volna bátrabb is".

Felhívta viszont a figyelmet arra, hogy a román képviselők többségében a jelentés ellen szavaztak.

"Ez nagy tanulság arra vonatkozóan, hogy milyen összefüggésben érdemes gondolkodni a szomszédainkról."

Végül Orbán Viktor arról beszélt, hogy új kérdések jönnek, a Sargentini-jelentés jelentősége egyre csökken. Az Angela Merkel által ismertetett Frontex-terv lesz a következő csata tárgya, és az lesz a kérdés, hogy ki védi az ország határait. "El akarják venni a kapukulcsot" - zárta mondandóját a kormányfő.

Nyitókép: MTI / Koszticsák Szilárd
A címlapról ajánljuk

A héten már havazhat

A héten már havazhat

A hét elején napközben helyenként akár még 20 fok is lehet, aztán fokozatos lehűlés kezdődik....
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
 
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH