eur:
395.52
usd:
364.8
bux:
65566.65
2024. március 19. kedd Bánk, József

Nagy változás jön mától a Liszt Ferenc repülőtéren

Hivatalosan is átadták a 2B terminálhoz csatlakozó új utasmólót. Hardy Mihály, a Budapest Airport kommunikációs igazgatója az InfoRádióban elmondta, a tervezésnél és megvalósításnál is az volt a cél, hogy mindenféle légitársaság igényét ki tudják szolgálni.

Ünnepélyesen is felavatták a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér vadonatúj, több mint tízezer négyzetméteres utasforgalmi épületét, a 2B terminálhoz tartozó 2B oldali utasmólót, vagyis a Pier B-t. A jövőben ebből az épületből szolgálják ki a nem schengeni irányokba induló járatokat, így például az Észak-Amerikába vagy a Perzsa-öböl térségébe tartó széles törzsű, interkontinentális repülőgépeket.

A legújabb repülőtéri beruházás megépüléséhez mindössze másfél évre volt szükség. A beruházás teljes költsége eléri a 7,8 milliárd forintot (25 millió eurót), amit a Budapest Airport saját forrásból finanszírozott.

Az új létesítményre nagy szükség volt, hiszen a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren immár négy éve folyamatosan két számjegyű, sokszor 14-15 %-os az utasforgalom növekedése, a nem-schengeni desztinációkra pedig még ennél is nagyobb bővülés a jellemző. Idén nyáron már 44 légitársaság kínált 130 úti célra közvetlen repülőjáratot Budapestről, míg augusztusban újabb utasforgalmi csúcs dőlt meg, amikor az év nyolcadik hónapjában 1 527 620 induló és érkező utast regisztráltak.

Az új, háromszintes épület felső szintje az induló utasoké, a középső az érkezőké, a földszinti rész elsősorban a repülőtéri kiszolgáló járművek parkolására szolgál, valamit a repülőkhöz járó buszok itt tudják majd felvenni és letenni az utasokat - tudta meg az InfoRádió Hardy Mihálytól, a Budapest Airport Zrt. kommunikációs igazgatójától.

Noha most volt a hivatalos átadás, a móló egyes részeit már augusztus eleje óta használják, de az első utasfolyosót csak most, csütörtökön az American Airlines philadelphiai járatával, egy Boeing 767-es széles törzsű repülőgép dokkolásával helyezték üzembe.

Az új utasmólón a tíz beszállítókapu 27-féle beszállítási variációt tesz lehetővé,

mert a tervezésnél figyelembe vették, hogy nagyon eltérő igényű légitársaságokat kell kiszolgálni, lehetőleg ugyanazokról a kapukról és lépcsőházakról.

"A nem schengeni célpontokra járó ultradiszkont társaságok számára megmarad a gyalogos ki- és beszállítás lehetősége, de ugyanerről az utasmólóról indulnak majd az ötcsillagos öböl menti társaságok extra kényelmet nyújtó gépei is" - mondta Hardy Mihály, és hozzátette, a korábbi fapados "bádogterminált" már az építkezés elején elbontották, de

a repülőtér másik felén még áll a gyalogos beszállást szolgáló építmény.

"A 2A oldalon, a schengeni járatoknál még használják, de az az épület korábban is ideiglenes megoldás volt, és párhuzamosan a B oldali utasmóló átadásával elkezdődött az előkészítése a schengeni oldalon egy komplett új terminálépület megépítésének, amelyből ugyanilyen utasmólók is belógnak majd a repülőtéri betonra. Erről a napokban várható döntés, utána kezdődik a tervezés" - mondta a kommunikációs igazgató.

Látványos time-lapse videó az építkezésről:

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Átfogó orosz hadjárattól tart Ukrajna, Európa háborúra készül - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Átfogó orosz hadjárattól tart Ukrajna, Európa háborúra készül - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Páncélozott harcjármű-koalíciót alapított Németország és Lengyelország, ismét téma az ukrán haderő tankokkal való felfegyverzése. Közben Lindsey Graham amerikai republikánus szenátor Ukrajnába látogatott, ahol arról beszélt, hogy hamarosan megegyezhet a két nagypárt Ukrajna támogatásáról. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke úgy látja: eljött az idő, hogy Európa felkészüljön a háborúra. Ukrajna közben egy átfogó orosz offenzíva elhárítására készül. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×