eur:
392.14
usd:
366.3
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
A Frontex bolgár munkatársa (b) és egy magyar rendőr illegális bevándorlókat informál Röszke határában 2015. szeptember 9-én.
Nyitókép: MTI Fotó: Ujvári Sándor

Nemzeti hatáskörök átadásáról beszélt a német kancellár

Angela Merkel szerint továbbra is a szolidaritás a gyenge pont az Európai Unióban.

Az illegális migráció elleni harc jegyében meg kell erősíteni az Európai Unió külső határának védelmét, és Angela Merkel szerint ehhez

a külső határon fekvő országoknak át kell adniuk nemzeti kompetenciájuk egy részét az Európai Unió határ- és partvédelmi szervezetének, a Frontexnek.

A német kancellár a német szövetségi parlamentben, a Bundestagban beszélt erről, hangsúlyozva, hogy támogatja az Európai Bizottság javaslatait a Frontex megerősítéséről, kiáll amellett, hogy a szervezetet széles hatáskörrel kell felruházni.

Angela Merkel ugyanakkor beszélt a szolidaritásról is, amely szerinte továbbra is az Európai Unió gyenge pontja. A politikus úgy véli, az illegális migráció elleni harchoz "egy adag szolidaritás" is szükséges, amikor emberek érkeznek hozzánk, vagy amikor meg kell teremteni a "legális migráció" lehetőségeit, hogy ezzel "segítsünk bajba került országoknak."

Széttöredezik-e az EU?

A migráció kihívása "lerombolhatja vagy széttördelheti" az EU-t, és a jövő májusi európai parlamenti választáson éppen az lesz a kérdés, hogy ez megtörténik-e - mondta a német kancellár.

Szavai szerint főleg Afrikára kell összpontosítani, a "klasszikus" fejlesztési együttműködésről át kell térni egy új, hatékonyabb gazdaságfejlesztési politikára, amelynek révén megerősödik a partnerországok gazdasági "gerince". Ezzel a céllal rendeznek októberben Berlinben nagyszabású tanácskozást afrikai partnerekkel - mondta Angela Merkel, afrikai beruházásokra bíztatva a német vállalatokat.

Kiemelt esemény

Angela Merkel a 2019-es szövetségi költségvetésnek a kancellári hivatal fejezetéről szóló parlamenti vitájában tért ki a nemzetközi migráció ügyére.

Ez a vita hagyományosan a parlamenti szezon kiemelt eseménye, a kormány munkájának értékeléséről szól.

A kormányfő beszédében legfőképpen azt hangsúlyozta, hogy Németország a világ egyik legbiztonságosabb és leginkább jómódú országa, további boldogulása viszont nem csak az ország belső állapotától, felkészültségétől, teljesítményétől függ, mert mélyen beágyazódott a globális gazdasági, kereskedelmi hálózatokba. Ezért Németország alapvető érdeke a nemzetközi viszonyok szabályokon és mindenkinek megfelelő, méltányos megállapodásokon alapuló alakítása és az "erős Európa".

Aláhúzta, hogy 2019-ben már az ötödik egymást követő évben lesz egyensúlyban az államháztartás, a gazdaság pedig 13. negyedéve megszakítás nélkül növekedik. A fejlődés megnyitotta az utat az adócsökkentéshez, jövőre mintegy 10 milliárd euróval (3270 milliárd forint) mérséklődnek a lakosság terhei.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×