INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 10. hétfő
Lőrinc

angela merkel

frontex

eu

A Frontex bolgár munkatársa (b) és egy magyar rendőr illegális bevándorlókat informál Röszke határában 2015. szeptember 9-én.

Nemzeti hatáskörök átadásáról beszélt a német kancellár

Infostart / MTI

Angela Merkel szerint továbbra is a szolidaritás a gyenge pont az Európai Unióban.

Az illegális migráció elleni harc jegyében meg kell erősíteni az Európai Unió külső határának védelmét, és Angela Merkel szerint ehhez

a külső határon fekvő országoknak át kell adniuk nemzeti kompetenciájuk egy részét az Európai Unió határ- és partvédelmi szervezetének, a Frontexnek.

A német kancellár a német szövetségi parlamentben, a Bundestagban beszélt erről, hangsúlyozva, hogy támogatja az Európai Bizottság javaslatait a Frontex megerősítéséről, kiáll amellett, hogy a szervezetet széles hatáskörrel kell felruházni.

Angela Merkel ugyanakkor beszélt a szolidaritásról is, amely szerinte továbbra is az Európai Unió gyenge pontja. A politikus úgy véli, az illegális migráció elleni harchoz "egy adag szolidaritás" is szükséges, amikor emberek érkeznek hozzánk, vagy amikor meg kell teremteni a "legális migráció" lehetőségeit, hogy ezzel "segítsünk bajba került országoknak."

Széttöredezik-e az EU?

A migráció kihívása "lerombolhatja vagy széttördelheti" az EU-t, és a jövő májusi európai parlamenti választáson éppen az lesz a kérdés, hogy ez megtörténik-e - mondta a német kancellár.

Szavai szerint főleg Afrikára kell összpontosítani, a "klasszikus" fejlesztési együttműködésről át kell térni egy új, hatékonyabb gazdaságfejlesztési politikára, amelynek révén megerősödik a partnerországok gazdasági "gerince". Ezzel a céllal rendeznek októberben Berlinben nagyszabású tanácskozást afrikai partnerekkel - mondta Angela Merkel, afrikai beruházásokra bíztatva a német vállalatokat.

Kiemelt esemény

Angela Merkel a 2019-es szövetségi költségvetésnek a kancellári hivatal fejezetéről szóló parlamenti vitájában tért ki a nemzetközi migráció ügyére.

Ez a vita hagyományosan a parlamenti szezon kiemelt eseménye, a kormány munkájának értékeléséről szól.

A kormányfő beszédében legfőképpen azt hangsúlyozta, hogy Németország a világ egyik legbiztonságosabb és leginkább jómódú országa, további boldogulása viszont nem csak az ország belső állapotától, felkészültségétől, teljesítményétől függ, mert mélyen beágyazódott a globális gazdasági, kereskedelmi hálózatokba. Ezért Németország alapvető érdeke a nemzetközi viszonyok szabályokon és mindenkinek megfelelő, méltányos megállapodásokon alapuló alakítása és az "erős Európa".

Aláhúzta, hogy 2019-ben már az ötödik egymást követő évben lesz egyensúlyban az államháztartás, a gazdaság pedig 13. negyedéve megszakítás nélkül növekedik. A fejlődés megnyitotta az utat az adócsökkentéshez, jövőre mintegy 10 milliárd euróval (3270 milliárd forint) mérséklődnek a lakosság terhei.

Nyitókép: MTI Fotó: Ujvári Sándor
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018