eur:
393.72
usd:
364.98
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pixabay

Netbankos csalás - több millióval lopták meg az OTP ügyfeleit

Egyre kifinomultabb módszerekkel dolgoznak a netbankos csalók, ám megfelelő körültekintéssel még mindig megelőzhetők az átverések. A hétvégén nyilvánosságra került, több mint félmilliárd forintos csalás nyomán az InfoRádió egy kiberbiztonsági szakértőhöz fordult tanácsokért.

Szombati számában írta meg a Magyar Idők, hogy több mint félmilliárd forintot csaltak el nemrég netbankon keresztül, egy, az eddigieknél kifinomultabb módszerrel.

Egy miskolci, közpénzeket is kezelő egészségügyi társaság számlájáról, annak tudta nélkül hatmillió forintot utalt el egy netbanki csalómaffia egy belföldi magánszámlára. A társaság feljelentést tett, így jutottak el a hatóságok egy kistelepülésen élő asszony számlájához, amelyen tisztázatlan eredetű vagyon,

590 millió forint nyomát találták meg a rendőrök, ám mindössze négymillió forintot sikerült zárolniuk, mert 586 milliót már tovább is utaltak a tettesek, vélhetően a Távol-Keletre.

Az asszony nem adott magyarázatot a pénzmozgásra, a nyomozás pedig ismeretlen tettes ellen indult, gyanúsított egyelőre nincs.

A netbankos csalók korábban egy adott bank nevében, eredetinek látszó e-mailben kérték a felhasználók adatait, így a PIN-kódot is, például adategyeztetésre hivatkozva. Az új módszerrel viszont

a megkárosított cég internetes bankolásakor a csalók a pénzintézet eredeti honlapjával szinte teljesen azonos, úgynevezett függönyoldalt küldtek a társaság munkatársának számítógépére.

Az ügyben az OTP Bank károsultként szintén feljelentést tett.

Vannak árulkodó jelek

Krasznai Csaba, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatója az InfoRádiónak rámutatott, hogy az online banki csalások jellemzően egy email-lel kezdődnek, amelynek szövegében már sokszor találhatók árulkodó jelek, ám mára legtöbbször üzleti kapcsolataik nevében küldenek hamis leveleket a csalók a kiszemelt társaságoknak.

Ha valaki ilyen emailt kapna, nézzen utána, hogy egyáltalán tényleg kell-e utalni, illetve az a cég, akitől a levelet kapta, valójában tényleg üzleti kapcsolatban áll-e az adott céggel, az adott szereplővel - javasolta a szakértő.

"Amennyiben a weboldalt már megnyitotta, és az úgy tűnik, mintha egyébként a valódi banki oldal lenne, mindenképpen

érdemes megnézni a böngészősávban, hogy milyen oldalra tévedtünk, tehát, hogy az tényleg a bank oldala,

vagy valamilyen más URL, valami más .hu-s vagy .com-os vagy akármilyen végű cím áll ott, mint ahova egyébként kívánkoztunk - tette hozzá.

Emellett érdemes

a böngészősávban a biztonságos kapcsolatot jelző, többnyire zöld lakat ikonját is megkeresni – amely mellett szerepel az üzemeltető cég neve is –, ha ez hiányzik, nem a netbank oldalán vagyunk

– mondta Krasznai Csaba.

Amennyiben valaki már csak az úgynevezett függönyoldal használata után veszi észre, hogy csalás áldozata lett, minél hamarabb forduljon a rendőrséghez és bankjához.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×