eur:
394.46
usd:
370.24
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay.com

Kiberbiztonság: kész a kormány stratégiájának új tervezete

A kivédhető adathalász-támadásokra és a gyermekek védelmére összpontosít a kormány elé került tervezet. Infografika is készült hozzá.

Elkészült Magyarország kiberbiztonsági stratégiájának új tervezete, amely egyebek mellett a gyermekek online védelmére is kiemelt figyelmet fordít - mondta az InfoRádiónak a Nemzeti Kibervédelmi Intézet igazgatója, Bencsik Balázs.

"Tavaly a zsarolóvírusok tették ki az információbiztonsági incidensek döntő részét. Az idei évre változott a helyzet, 2018-ra visszaszorultak az ilyen jellegű biztonsági problémák, támadások, helyüket átvették a kriptovalutákkal összefüggő vírusok, illetve nyáron nagyon megemelkedtek az adathalász-támadások" - érzékeltette a stratégia aktuális fókuszpontjait Bencsik.

Most tehát a legnagyobb probléma, hogy

adott esetben pénzügyi szolgáltatóknál lévő adatokhoz próbálnak jutni a tettesek.

Bencsik bevallja, nincs olyan módszer, amivel ezen támadásoknak elejét lehetne venni. Ám, mint mondja, "a felhasználók biztonságtudatosságára és figyelmére tudunk hagyatkozni, ahol ők észreveszik, hogy valamilyen gyanús e-mailt vagy telefont kaptak". Ennek szellemében egy,

a legkiszolgáltatottabb helyzetben lévő felhasználók számára is érthető infografikát alkottak arra, hogy hogyan lehet felismerni és elhárítani egy-egy adathalász-támadást.

Az új kiberbiztonsági stratégia - mint Bencsik összegzett - a megváltozott biztonsági helyzetet követve tartalmazza azokra az új kihívásokra vonatkozó célokat és eszközöket, amelyek között ott "a hibrid fenyegetés", illetve az álhírek elleni küzdelem, illetve a védelmi képesség kialakítása.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×