eur:
392.34
usd:
367.11
bux:
0
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Létrejöhet a világ legnagyobb kereskedelmi megállapodása – a nap hírei

Jövőre elindulhat a gázszállítás Horvátországból Magyarországra. Elkészült az új Nemzeti Alaptanterv szakmai koncepciója. Negatívra rontotta Olaszország hosszú távú devizaadós-besorolásának kilátását a Fitch Ratings. Létrejöhet a világ legnagyobb kereskedelmi megállapodása.

Jövőre elindulhat a gázszállítás Horvátországból Magyarországra az összekötő vezeték kétirányúsításával – közölte a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter Dubrovnikban folytatott megbeszélést a horvát energetikai miniszterrel, ami után elmondta: már tárgyalnak a Krk szigeti cseppfolyósított földgáz-terminálról vásárolható gáz áráról.

A pénzügyminiszter szerint nem biztos, hogy a jelenlegi összetételű Európai Bizottsággal van értelme tárgyalni a következő uniós ciklus költségvetéséről. Varga Mihály az Origónak azt mondta: a jövő évi európai parlamenti választások után hivatalba lépő új brüsszeli testületnek kellene megadni a jogot, hogy elkészítse a hivatali idejét érintő büdzsét.

Megkezdődött a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem 237. tanéve. Az ünnepélyes megnyitón Bódis József oktatásért felelős államtitkár hangsúlyozta: az intézmény oktatásával és tudományos teljesítményével beírta nevét a magyar nép történetébe, számos feltalálót, Nobel díjas tudóst, '56-os hőst, művészt és politikust adott az országnak.

Egy középiskolások által készített humaniod robottal együtt nyitotta meg az idei országos szakképzési tanévet az innovációs és technológiai miniszter. Palkovics László Győrben hangsúlyozta: egyre nagyobb az igény az informatikai és robotikai képzettségű szakemberek iránt, ezért a szakképzés és a felnőttképzés egyre vonzóbb az élethosszig tartó tanulási folyamatban.

Több mint egyéves szakmai előkészítő munka után elkészült az új Nemzeti Alaptanterv szakmai koncepciója. A javaslatról széleskörű társadalmi és szakmai egyeztetés kezdődik. A végleges változat várhatóan 2019 szeptemberétől, felmenő rendszerben az első és az ötödik évfolyamtól lép életbe.

Az MSZP szerint a Fidesz-kormány tudásválságot okozott Magyarországon, amely az idei tanévvel tovább mélyül. Kunhalmi Ágnes, a párt választmányának elnöke azt mondta: a pedagógusok és a gyermekek túlterheltek, a pályát változtató tanárok miatt pedig 2 ezer pedagógus hiányzik a rendszerből.

A Rákóczi Szövetség elnöke szerint minden eszközzel elő kell segíteni a magyar iskolaválasztást, hogy a gyermekek felnőttkorukra is megőrizzék magyar identitásukat. Csáky Csongor a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének tanévnyitóján 57 kiselsősnek adta át a szervezet által 2004 óta minden évben kiosztott ösztöndíjat, amelyet azok kapnak, akiket magyar iskolába írattak a szüleik.

A Jobbik továbbra is azt sürgeti, hogy a nőkhöz hasonlóan a férfiak is nyugdíjba vonulhassanak 40 év munkaviszony után. Varga-Damm Andrea képviselő szerint ez segítséget nyújthatna abban, hogy a nehéz munkakörülmények között dolgozó férfiak hosszabb életet élhessenek.

A rend- és honvédelmi dolgozók túlóráinak kifizetését követeli az LMP. Demeter Márta, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője úgy fogalmazott: mindkét területet a tömeges leszerelési hullám és az összeomlás fenyegeti, ha a kormány jelenlegi tervei alapján 2019-től már nem pénzben, hanem szabadságban váltanák meg a túlmunkát.

A Demokratikus Koalíció szerint a Fidesz segíteni akarja a kilakoltatásokat. Varju László, az ellenzéki párt alelnöke úgy vélte: az eljárások gyorsítását a bírósági végrehajtói kamara elnöke helyezte kilátásba. Hozzátette: a kilakoltatások nagy részét hiteltartozás miatt hajtják végre, ami azt mutatja, hogy a kormánypárt a bankok oldalára állt.

Negatívra rontotta Olaszország hosszú távú devizaadós-besorolásának kilátását az eddigi stabilról a Fitch Ratings. A nemzetközi hitelminősítő azzal indokolta döntését, hogy az új római kormány költségvetési lazításba foghat, emiatt a rendkívül magas államadósság-rátával terhelt közfinanszírozás még érzékenyebbé válhat a külső sokkhatásokra.

A világ legnagyobb kereskedelmi megállapodásának aláírására készül a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségének tíz tagállama, illetve Ausztrália, Dél-Korea, India, Japán, Kína és Új-Zéland. Az átfogó regionális gazdasági partnerség azután értékelődött fel, hogy az amerikai elnök tavaly bejelentette, hogy országa kilép a két éve megkötött Csendes-óceáni Szabadkereskedelmi Megállapodásból.

A washingtoni Nemzeti Székesegyházban búcsúztatták el John McCain szenátort. A republikánus politikus ravatalánál lánya, Meghan McCain élesen szembe állította apja politikai örökségét a jelenlegi elnök stílusával. A múlt szombaton elhunyt politikust két korábbi elnök, ifjabb George W. Bush és Barack Obama is méltatta.

Címlapról ajánljuk
Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Izrael bejelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül Irán tömeges drón- és rakétatámadását. Dél-Libanonban már meg is ölték a Hezbollah néhány fontos parancsnokát, de lehet, hogy Jeruzsálemben ennyivel nem fogják beérni. Szakértők most azt találgatják, vajon hogyan vághatna vissza Izrael a határaitól több mint ezer kilométerre lévő Iránnak.

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×