eur:
392.9
usd:
366.2
bux:
66843.38
2024. április 26. péntek Ervin
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter sajtótájékoztatót tart a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2018. augusztus 14-én.
Nyitókép: MTI Fotó: Kovács Attila

Gulyás Gergely: tarthatatlan a helyzet a központi közigazgatásban

Alacsonyak a fizetések, és nem tükrözik a valós munkateljesítményeket. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint kisebb létszámú, áramvonalasabb, de jól fizetett közszolgákból álló közigazgatásra van szükség.

Gulyás Gergely a Magyar Időknek adott interjúban beszélt erről arra reagálva, hogy a Magyar Szakszervezeti Szövetség bírálta a közigazgatás racionalizálásáról meghirdetett kormányzati terveket.

A miniszter azt mondta, nagy baj lenne, ha egy szakszervezet bármilyen létszámleépítést üdvözölne, hozzátette, ha egyeztetni kívánnak, szívesen meghallgatják őket. Gulyás Gergely szerint ugyanakkor, ha alaposabban megvizsgáljuk a központi közigazgatást – a minisztériumoknál dolgozó 14 ezer emberről van szó –, akkor a jelenlegi helyzet jó néhány szempontból tarthatatlan.

Alacsonyak a fizetések, és nem tükrözik a valós munkateljesítményeket.

Ha felsőfokú nyelvvizsgával rendelkező jogászokat kétszázezer forintos bruttó fizetéssel tudnak alkalmazni, az nyilvánvalóan nincs rendjén, és veszélyes kontraszelekcióhoz vezet.

Gulyás Gergely szerint meg kell határozni, hogy egy államtitkárság hatásköreinek gyakorlásához hány emberre van szükség, meg kell szüntetni a részben a digitalizáció folytán előállt párhuzamosságokat, és akiknek szükség van a munkájára a közszolgálatban, azokat tisztességesen meg kell fizetni.

Kisebb létszámú, áramvonalasabb, de jól fizetett közszolgákból álló közigazgatásra van szükség

- mondta a miniszter.

Gulyás Gergely megerősítette a legutóbbi Kormányinfón elhangzottakat, hogy a minisztériumoknál dolgozó 14 ezer ember 15-20 százalékát nagyrészt nyugdíjazással építik le. Mint mondta, szeretnének segíteni azoknak, akik távoznak, ám a konkrét számokról még nem született döntés. A miniszter hozzátette, a munkaerőhiány miatt ma könnyebb elhelyezkedni a piacon, mint a rendszerváltozás óta bármikor.

Az egészségügy átalakítási terveoről szólva Gulyás Gergely egyebek között arról beszélt, hogy a kórházak egyre kisebb mértékben, de évről évre adósságot halmoznak fel. Az egészségügyi ellátás színvonala és az állami finanszírozás jelenlegi korlátai között új egyensúlyt érdemes találni.

Fontos az ápolói és orvosbérek további emelése, bármilyen sok lemaradást is sikerült már eddig is bepótolni az elmúlt években.

Azt a hosszú ideje folyó vitát is eredményesen kellene lezárni, hogy miként érvényesíthetőek a pontos, szigorú, precíz gazdálkodás kívánalmai úgy, hogy egyidejűleg az orvosszakmai szempontok elsőbbsége is megmaradjon.

Gulyás Gergely emlékeztetett arra, hogy a KSH legfrissebb adatai szerint az elmúlt évben a legjelentősebb bérnövekedés az egészségügyben történt, hozzátette, ez folytatódni is fog.

Jövőre az ápolónőkkel még érvényes bérmegállapodásunk van, amely nyolcszázalékos emelést rögzít, de szeretnénk a 2020-2022-es időszak emeléseiről is egyezségre jutni.

Ezen kívül nővérszállók és - a Magyar falu program keretében - szolgálati lakások építésével segítjük az ápolókat és a vidéki háziorvosokat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Csányi Sándor: történetének legnagyobb bankvásárlása jöhet az OTP-nél!

Csányi Sándor: történetének legnagyobb bankvásárlása jöhet az OTP-nél!

Ma 10 órától tartotta közgyűlését az OTP, ahol a részvényesek többek között döntöttek az osztalékfizetésről és saját részvények visszavásárlásáról. A rendezvényen beszédet mondott Csányi Sándor és Varga Mihály. A Portfolio az esemény helyszínéről tudósított.  A hazai részvénypiaccal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. A rendezvényen részt vesz többek között Rékasi Tibor, a Magyar Telekom vezérigazgatója és Ormosy Gábor, az AutoWallis vezérigazgatója. Jelentkezni és regisztrálni itt lehet, a program itt olvasható, az előadóink listája itt található.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×