eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Új határátkelőket létesítenek a magyar-osztrák határon

A történelmi magyar-osztrák útkapcsolatokat helyreállító projektek közül elsőként a Rajka melletti beruházás kivitelezőjét hirdették ki.

A győri Glázer-Transz Kft. építi meg a Rajka és az ausztriai Németjárfalu közötti összekötő utat, ami a nyilvános közbeszerzési adatok szerint nettó 649 millió forintból valósul meg - írta a magyarepitok.hu.

Az osztrák-magyar-szlovák hármas határ közelében fekvő települések közt jelenleg csak földút van. Az összeköttetés több települést közelebb hoz az M15-ös gyorsforgalmi úthoz,

az M15-ösön vagy az M1-es autópályán bekövetkezett baleset esetén terelő útvonalként is használható lesz.

Helyi jelentősége, hogy a rajkaiak hozzátartozói közül közül sokan a németjárfalui temetőben nyugszanak.

Az új út az M15-ös autópálya tervezett új rajkai csomópontjától indul. Előbb 0,2 kilométeren új nyomvonalon halad, majd 1,6 kilométeren a jelenlegi földutat váltja az új út.

A térségben ezen a projekten kívül további magyar-osztrák útépítések következnek az új határátkelők létesítése érdekében. Összesen közel húsz kilométernyi út épül vagy újul meg mintegy ötmilliárd forintból.

  • Kőszeg és Rőtfalva,
  • Zsira és Locsmánd,
  • Várbalog és Féltorony,
  • valamint Fertőrákos és Sopronpuszta között is újraindul a közlekedés, melyet a Trianon után keletkezett határok szüntettek meg.

Ugyan 2007 óta elvileg bárhol átléphető az osztrák-magyar határ, kiépített, korszerű átkelő csak kevés van, ezt orvosolják a most induló beruházások.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×