eur:
395.28
usd:
366.7
bux:
65382.19
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
A Duna ártere alacsony vízállásnál Vámosszabadi határában 2018. augusztus 14-én.
Nyitókép: MTI Fotó: Krizsán Csaba

Az ember és a természet összefogásával egy régi módszer elevenedhetne fel

Szerdai kezdettel tartósan vízhiányos időszakot állapított meg Pintér Sándor belügyminiszter. Andrásfalvy Bertalan néprajzkutató szerint a problémát csak az Európában is több ezer évig jól működő, ártéri gazdálkodás visszaállítása oldhatja meg.

A néprajzkutató szerint nemcsak a Kárpát-medencében, de a világ számos pontján problémát okozott a tartós vízhiány, viszont a természet együttműködésével kezelni tudták a jelenséget.

A 18. században egészen más elgondolás szerint végezték a vízrendezéseket. A régiek a Kárpátok között felgyülemlő csapadékkal gazdálkodtak, amelyek leömöltek az Alföldre.

"Az árvizekkel nem gazdálkodtunk, hanem próbáltunk minél nagyobb területet megmenteni az elárasztástól, és ez azzal járt, hogy

a folyókat szabályoztuk, lerövidítettük, átkergettük az országon, amikor az árvíz volt, hogy minél nagyobb terület maradjon elöntés nélkül, ezt nevezték a magyarországi folyószabályozásoknak"

- mesélte Andrásfalvy Bertalan Széchenyi-díjas néprajzkutató, a Magyar Művészeti Akadémia Népművészeti tagozatának tagja.

A néprajzkutató kifejtette azt is, hogy ma a száraz időben a Kárpátokból az Alföldre jutó vízmennyiséget gátak közé szorítva átkergetjük az országon, de a belvizeket nem lehet bevezetni a folyóba, mert sokkal alacsonyabban vannak, mint a gátak közé szorított Tiszában.

Egyetlen megoldás az ártéri gazdálkodás

A kutató elmondása szerint a mostani helyzetre az egyetlen megoldás az átéri gazdálkodás visszaállítása, hiszen a múltban több ezer éven keresztül bevált módszer volt, de egy szűkebb hatalommal rendelkező réteg érdekében megsemmisítették.

Nem szabadna azt folytatni tovább, hogy a tavaszi-nyári eleji vízmennyiséget átkergetjük az országon, hanem úgy, mint régen, hagyni kellene, hogy természetesen kiterjedjen

- emelte ki.

Az emberi beavatkozás azt jelentette, hogy a vízmennyiséget áradásnál visszavezették, elősegítették, hogy minél nagyobb területet öntsön el és, apadásnál pedig elősegítették, hogy ne maradjon kint pangó víz, ami kiöli a rajta lévő fás növényzetet, és a halak kedvelt területe is. A sekélyebb, elöntött szárazföldön volt a legjobb halszaporodási adottság - fejtette ki véleményét a néprajzkutató.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×