eur:
392.77
usd:
366.02
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára sajtótájékoztatót tart a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) aktualitásairól a minisztérium épületében 2018. augusztus 7-én.
Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Vannak tervei a kormánynak a kedvezményes lakásáfa megszűnése utánra

Novák Katalin EMMI-államtitkár a családi otthonteremtési kedvezményről szóló sajtótájékoztatóján beszélt a lakástámogatási kedvezményrendszerről és arról is, hogy kibővíthetenék a csok-ra jogosultak körét is.

Három éve, 2015 júliusában indult a családi otthonteremtési kedvezmény program, amelyet azóta többször bővítettek, és egyszerűsítették az igénylését. A három év alatt 81 ezer családnak, nagyjából 330 ezer embernek segített a csok - mondta az évfordulóval kapcsolatban az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára. Novák Katalin hozzátette: mivel zömmel négytagú családokról van szó, 330 ezer emberről lehet beszélni.

Az otthonteremtési programon keresztül 232 milliárd forint támogatást fizettek ki. Az otthonteremtési programnak köszönhetően 26 ezer olyan család volt, ahol újabb gyermeket vállaltak - jegyezte meg Novák Katalin. A 2019. évi költségvetésben 242 milliárd forint áll rendelkezésre erre a célra.

Kivezetik az otthonteremtési program egyik elemét

Az államtitkár kiemelte: az otthonteremtési program legfontosabb eleme a csok, de hozzá kapcsolódik a kedvezményes hitelfelvételi lehetőség, az 5 százalékos kedvezményes áfakulcs, és 5 millió forintig az áfa-visszaigénylés. Január 1-jétől pedig lehetőség van arra is, hogy ha harmadik vagy további gyerek érkezik, akkor a fennálló jelzáloghitelekből egy-egy milliót elengednek.

Kérdésre válaszolva a kormányzat változtatási terveiről elmondta:

  • jelenleg is van a kormány előtt egy javaslatcsomag az otthonteremtési program további egyszerűsítésére és bővítésére, felmerült például, hogy a kétgyermekesek esetében is biztosítsák a háromgyerekesek számára 10 millió forintig elérhető, fixen 3%-os kamatozású lakáshitel lehetőségét.
  • Bár a kormány döntött arról, hogy 2019 végén kivezetik az új lakásokra vonatkozó kedvezményes, 5 százalékos áfát, gondolkodnak egy hasonló, a lakásvásárlóknak nyújtandó kedvezmény bevezetésén.

Korábban Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter egy Kormányinfón beszélt arról, hogy megemelnék a csokot az ötezer fő alatti településeken.

Novák Katalin most azt mondta, hogy kormánydöntés még nincs a javaslatokról, az legkorábban ősszel várható.

Nem támogatja a nyugdíjkönnyítéseket

Novák Katalin a férfiak 40 éves munkaviszony utáni nyugdíjba vonulásának lehetőségéről azt mondta, azzal nem tud egyetérteni. Hozzátette, a Nők40 programmal a nők többletteljesítményét ismerik el, kompenzálják, azt, hogy gyereket szültek, kiestek a munkaerőpiacról.

Ugyanakkor az államtitkár szerint a nyugdíjkorhatár csökkentése nem realitás, bár azt elismerte: a cél az, hogy minél hosszabb legyen az egészségben eltöltött évek száma a nők és a férfiak esetében is.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×