eur:
370.08
usd:
344.78
bux:
47515.68
2023. május 30. kedd Janka, Zsanett
A Brit Királyi Légierő (RAF) Eurofighter Typhoon kiképző repülőgépe (alul) és a Magyar Légierő JAS-39 Gripen vadászrepülőgépe a Flying Sword brit-magyar közös harcászati kiképzés nyilvános napján a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison 2018. augusztus 2-án.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Légi harcok Magyarország fölött

Hétfőtől péntekig tartó hadgyakorlaton vesznek részt a magyar Gripenek és a brit királyi légierő gépei. A program célja a NATO-ban alkalmazott műveletek gyakorlása.

Flying Sword 2018 névvel közös légi gyakorlatot tartanak magyar és brit pilóták számára a kecskeméti repülőbázison. A kiképzésen együtt vesznek részt a magyar Gripenek és a brit királyi légierő gépei. Az ötnapos program célja a NATO-ban alkalmazott műveletek átfogó tervezésének és végrehajtásának gyakorlása, valamint az egymás közötti kommunikáció fejlesztése – mondta Ugrik Csaba dandártábornok. A kecskeméti repülőbázis parancsnoka arról is beszélt, hogy a gyakorlat jó felkészülés a Baltic Air Policingra (baltikumi légi rendészet, folyamatos NATO légvédelmi riadókészültség a balti országok légterének védelme érdekében - a szerk.).

Iain Lindsay brit nagykövet beszédében kiemelte a hasonló gyakorlatok fontosságát és szükségességét. A diplomata kiemelte:

„ez az első alkalom, amikor brit Typhoon vadászgépek bilaterális kiképzésen vettek részt magyar Gripen vadászgépekkel”.

A légi gyakorlat arra is lehetőséget adott a magyar pilótáknak, hogy kipróbálják a brit légierő két Eurofighter Typhoon típusú kiképző repülőgépét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
AKTUÁLIS
VIDEÓ
Zuhan az olajár, bizonytalanság a tőzsdén

Zuhan az olajár, bizonytalanság a tőzsdén

A hétvégén Joe Biden elnök és Kevin McCarthy republikánus házelnök megállapodásra jutott az amerikai adósságplafon kérdésében, azonban a történetnek ezzel még nincs vége - republikánus törvényhozók egy csoportja hétfőn közölte, hogy ellenezni fogják megállapodást, így továbbra is maradt egy bizonytalansági faktor az egyenletben. Ezzel párhuzamosan az európai tőzsdéken sem látszott öröm a megállapodás kapcsán, így eleinte óvatos és lefelé mutató mozgások voltak a kontinensen, a nap végére pedig alaposan elromlott a hangulat, a legnagyobb esést a brit tőzsdén láthattuk a vezető börzék közül. Az olajár is nagyot esik ma elsősorban a hétvégén megrendezésre kerülő OPEC+ ülésre készülve, de az amerikai adósságplafon-vita körüli bizonytalanságnak is van hatása az árfolyam alakulására. A tengerentúli tőzsdéken hamar elfogyott a kezdeti lendület, kisebb esést láthatunk most.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×