eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
A 2005. január 5-én készült felvételen a  Balaton északi partjának nádvilága a magasból. Az Országos Rendőr-főkapitányság valamint a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Természetvédelmi Hivatala között lévő együttműködés keretében természetvédelmi légiszemlén vettek részt a légirendészet helikopterével a szakemberek. A berepülés célja az volt, hogy hatósági és szakmai megfigyeléseket végezzenek a magasból az illegális szemétlerakó helyek, bányák rekultivációja, természetkárosító tevékenységek megfigyelésére és felderítésére. A nemzeti parkok területén, a tavaknál és a Dunán az itt folyó tevékenységeket és a környezet állapotát vették szemügyre, amelyeket dokumentáltak, s adott esetben hatósági jogkörükkel éltek.
Nyitókép: MTI Fotó: H. Szabó Sándor

Az algásodás nem fenyeget, de invazív fajok megjelenhetnek a Balatonban

A Balaton vizének melegedése az algásodás veszélyét nem növeli, de azt nem tudni, milyen invazív fajoknak kedvezhet - mondta az Inforádiónak a Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközpontja Limnológiai Intézetének tudományos munkatársa.

Az ökológiai vízminőséget a különböző mikroszervezetek mennyisége befolyásolja. A vízminősítés szempontjából a vízben lévő kórokozók mennyisége és az úgynevezett elsődleges termelők, vagyis az algák mennyisége és összetétele a fontos tényező - mondta Pálffy Károly, a Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközpontja Limnológiai Intézetének tudományos munkatársa.

Az algák mennyisége rendkívül kis biomasszát képvisel a Balatonban, ráadásul a hőmérséklet emelkedése nem függ össze az algásodással, mert jelenleg nem ez szabályozza az algák mennyiségét, hanem az algák számára fontos szervetlen tápanyagok, különböző nitrogén- és foszforformák mennyisége (ezek korábban például a tisztítatlan szennyvízzel érkeztek a tóba - a szerk.). Mivel ilyen "alga-tápanyagból" 20-25 éve folyamatosan egyre kevesebb van a Balatonban,

nem tud nagy mennyiségű alga elszaporodni a vízben,

hiába van számukra van számukra kedvező, magas vízhőmérséklet.

A vízminőséget nem rontja, az élővilágnak viszont jelentős változás

A napokban 27 fokos volt a Balaton, azt viszont nem lehet tudni, hogy a megemelkedett hőmérséklet hosszú távon milyen hatással van a tó élővilágára - fejtette ki Pálffy Károly, hozzátéve: nem tudni, hogy milyen invazív fajoknak kedvezhet egy esetleges tartósan magas hőmérséklet.

A vízminőség szempontjából a magas hőmérsékletnek nincs ilyen fontos szerepe. Ugyanakkor a balatoni élővilág szempontjából egy-két fokos hőmérséklet-emelkedés sok mindent befolyásolhat, az algáktól a rákokon át a halakig minden szervezet élettani folyamataira és viselkedésére hatással lehet.

Hosszú távon elképzelhető, hogy megjelenhetnek olyan halfajok, amelyek melegebb vidékekről származnak.

számukra ugyanis kedvező lehet a megemelkedett vízhőmérséklet, ezáltal versenytársat jelentenek a tó őshonos eredeti halfajai számára. Pálffy Károly szerint ugyanakkor bármelyik élőlénycsoportnál bekövetkezhetnek változások: a part menti kagylók szaporodási képességét, élettani folyamatait például befolyásolja a hőmérséklet változása, ezt már kutatásban vizsgálják - mesélte.

Az algológus kiemelte: a tó lúgos kémhatására sincs hatása az időjárási változásoknak, ezt elbírja és ellensúlyozza a tó "pufferkapacitása". Az algák elszaporodása ugyan befolyásolhatná a víz kémhatását, de e tekintetben jelentős mértékű ingadozás a Balatonban sosem volt megfigyelhető.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Hat héten át zajlik a világ leghosszabb választása: most dőlhet el másfél milliárd ember jövője

Hat héten át zajlik a világ leghosszabb választása: most dőlhet el másfél milliárd ember jövője

Indiában pénteken kezdődött meg a világ legnagyobb általános választása, amelyen közel 1 milliárd választásra jogosult adhatja le a szavazatát. A rendkívüli méretek miatt ezt a szokásosnál sokkal hosszabb időkeretben bonyolítják le, összesen hat héten keresztül zajlik a voksolás, eredményekre csak júniusban lehet majd számítani. A döntés nem könnyű, ugyanis számos olyan tényező van, amely befolyásolhatja a választók döntését. Elemzésünkben összeszedjük, hogy mi motiválhatja most az indiai szavazókat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×