Az ökológiai vízminőséget a különböző mikroszervezetek mennyisége befolyásolja. A vízminősítés szempontjából a vízben lévő kórokozók mennyisége és az úgynevezett elsődleges termelők, vagyis az algák mennyisége és összetétele a fontos tényező - mondta Pálffy Károly, a Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközpontja Limnológiai Intézetének tudományos munkatársa.
Az algák mennyisége rendkívül kis biomasszát képvisel a Balatonban, ráadásul a hőmérséklet emelkedése nem függ össze az algásodással, mert jelenleg nem ez szabályozza az algák mennyiségét, hanem az algák számára fontos szervetlen tápanyagok, különböző nitrogén- és foszforformák mennyisége (ezek korábban például a tisztítatlan szennyvízzel érkeztek a tóba - a szerk.). Mivel ilyen "alga-tápanyagból" 20-25 éve folyamatosan egyre kevesebb van a Balatonban,
nem tud nagy mennyiségű alga elszaporodni a vízben,
hiába van számukra van számukra kedvező, magas vízhőmérséklet.
A vízminőséget nem rontja, az élővilágnak viszont jelentős változás
A napokban 27 fokos volt a Balaton, azt viszont nem lehet tudni, hogy a megemelkedett hőmérséklet hosszú távon milyen hatással van a tó élővilágára - fejtette ki Pálffy Károly, hozzátéve: nem tudni, hogy milyen invazív fajoknak kedvezhet egy esetleges tartósan magas hőmérséklet.
A vízminőség szempontjából a magas hőmérsékletnek nincs ilyen fontos szerepe. Ugyanakkor a balatoni élővilág szempontjából egy-két fokos hőmérséklet-emelkedés sok mindent befolyásolhat, az algáktól a rákokon át a halakig minden szervezet élettani folyamataira és viselkedésére hatással lehet.
Hosszú távon elképzelhető, hogy megjelenhetnek olyan halfajok, amelyek melegebb vidékekről származnak.
számukra ugyanis kedvező lehet a megemelkedett vízhőmérséklet, ezáltal versenytársat jelentenek a tó őshonos eredeti halfajai számára. Pálffy Károly szerint ugyanakkor bármelyik élőlénycsoportnál bekövetkezhetnek változások: a part menti kagylók szaporodási képességét, élettani folyamatait például befolyásolja a hőmérséklet változása, ezt már kutatásban vizsgálják - mesélte.
Az algológus kiemelte: a tó lúgos kémhatására sincs hatása az időjárási változásoknak, ezt elbírja és ellensúlyozza a tó "pufferkapacitása". Az algák elszaporodása ugyan befolyásolhatná a víz kémhatását, de e tekintetben jelentős mértékű ingadozás a Balatonban sosem volt megfigyelhető.