INFORÁDIÓ
2021. június 25. péntek
Vilmos

balaton

vízminőség

hőmérséklet

A 2005. január 5-én készült felvételen a  Balaton északi partjának nádvilága a magasból. Az Országos Rendőr-főkapitányság valamint a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Természetvédelmi Hivatala között lévő együttműködés keretében természetvédelmi légiszemlén vettek részt a légirendészet helikopterével a szakemberek. A berepülés célja az volt, hogy hatósági és szakmai megfigyeléseket végezzenek a magasból az illegális szemétlerakó helyek, bányák rekultivációja, természetkárosító tevékenységek megfigyelésére és felderítésére. A nemzeti parkok területén, a tavaknál és a Dunán az itt folyó tevékenységeket és a környezet állapotát vették szemügyre, amelyeket dokumentáltak, s adott esetben hatósági jogkörükkel éltek.

Az algásodás nem fenyeget, de invazív fajok megjelenhetnek a Balatonban

Infostart / InfoRádió - Halmi Anett

A Balaton vizének melegedése az algásodás veszélyét nem növeli, de azt nem tudni, milyen invazív fajoknak kedvezhet - mondta az Inforádiónak a Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközpontja Limnológiai Intézetének tudományos munkatársa.

Az ökológiai vízminőséget a különböző mikroszervezetek mennyisége befolyásolja. A vízminősítés szempontjából a vízben lévő kórokozók mennyisége és az úgynevezett elsődleges termelők, vagyis az algák mennyisége és összetétele a fontos tényező - mondta Pálffy Károly, a Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközpontja Limnológiai Intézetének tudományos munkatársa.

Az algák mennyisége rendkívül kis biomasszát képvisel a Balatonban, ráadásul a hőmérséklet emelkedése nem függ össze az algásodással, mert jelenleg nem ez szabályozza az algák mennyiségét, hanem az algák számára fontos szervetlen tápanyagok, különböző nitrogén- és foszforformák mennyisége (ezek korábban például a tisztítatlan szennyvízzel érkeztek a tóba - a szerk.). Mivel ilyen "alga-tápanyagból" 20-25 éve folyamatosan egyre kevesebb van a Balatonban,

nem tud nagy mennyiségű alga elszaporodni a vízben,

hiába van számukra van számukra kedvező, magas vízhőmérséklet.

A vízminőséget nem rontja, az élővilágnak viszont jelentős változás

A napokban 27 fokos volt a Balaton, azt viszont nem lehet tudni, hogy a megemelkedett hőmérséklet hosszú távon milyen hatással van a tó élővilágára - fejtette ki Pálffy Károly, hozzátéve: nem tudni, hogy milyen invazív fajoknak kedvezhet egy esetleges tartósan magas hőmérséklet.

A vízminőség szempontjából a magas hőmérsékletnek nincs ilyen fontos szerepe. Ugyanakkor a balatoni élővilág szempontjából egy-két fokos hőmérséklet-emelkedés sok mindent befolyásolhat, az algáktól a rákokon át a halakig minden szervezet élettani folyamataira és viselkedésére hatással lehet.

Hosszú távon elképzelhető, hogy megjelenhetnek olyan halfajok, amelyek melegebb vidékekről származnak.

számukra ugyanis kedvező lehet a megemelkedett vízhőmérséklet, ezáltal versenytársat jelentenek a tó őshonos eredeti halfajai számára. Pálffy Károly szerint ugyanakkor bármelyik élőlénycsoportnál bekövetkezhetnek változások: a part menti kagylók szaporodási képességét, élettani folyamatait például befolyásolja a hőmérséklet változása, ezt már kutatásban vizsgálják - mesélte.

Az algológus kiemelte: a tó lúgos kémhatására sincs hatása az időjárási változásoknak, ezt elbírja és ellensúlyozza a tó "pufferkapacitása". Az algák elszaporodása ugyan befolyásolhatná a víz kémhatását, de e tekintetben jelentős mértékű ingadozás a Balatonban sosem volt megfigyelhető.

Nyitókép: MTI Fotó: H. Szabó Sándor

Kapcsolódó hang

Az algásodástól nem kell tartani a Balatonnál
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018