INFORÁDIÓ 
2020. július 9. csütörtök
Lukrécia

balaton

hínár

természet

Vitorlás hajók a Balatonon Balatonfürednél a meteorológia nyár első napján, 2018. június 1-jén.

Felgyorsult a Balaton hínárosodása

Jelentősen felgyorsult a hínárosodás a Balatonban. A Magyar Tudományos Akadémia Balatoni Limnológiai Intézetének tudományos főmunkatársa az InfoRádiónak elmondta: ez a jelenség a tavaszi meleg időjárásnak köszönhető.

„Több hínár van, mint a múlt évben, de nem nevezném soknak” – mondta az InfoRádiónak Tóth Viktor limnológus. Az MTA Balatoni Limnológiai Intézetének tudományos főmunkatársa hozzátette: még mindig messze vagyunk attól a mennyiségtől, amit a fürdőzők jelentősnek és zavarónak tekinthetnek. Egyes zártabb helyeken azonban elszaporodhat a növény.

A hínárok látszólag megemelkedett mennyisége a rendkívül meleg tavasszal magyarázható

– emelte ki Tóth Viktor. Az elmúlt 5-6 évben jelentősen csökkent az algák mennyisége a Balatonban, ami miatt a víz egy fokkal átlátszóbb lett. Ez pedig kedvez minden fotoszintetizáló élőlénynek, így a hínárnak is – tette hozzá.

A hínárok fontos részei minden édesvizű tó ökoszisztémájának: olyanok, mint a toronyépületek, ahol minden szinten különböző élőlénycsoportok kapnak helyet. A kisebb, veszélyeztetett élőlények például meg tudnak bújni a hínárosban, hiszen itt a nagyobb halak nem érzik magukat komfortosan.

„A Balaton ökológiájának kimondottan jót tesz a több hínár”

– hangsúlyozta a szakértő.

Nyitókép: Mohai Balázs

Kapcsolódó hang

 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018