INFORÁDIÓ 
2020. július 4. szombat
Ulrik

balaton

hőmérséklet

víz

élővilág

Nádas szélén, stégről horgászó férfi kapásra vár Balatonszepezd körzetében.

Egyre melegebb a Balaton, de a vízminőség még mindig tökéletes

Bár az elmúlt napokban jelentősen emelkedett a Balaton hőmérséklete, az InfoRádiónak nyilatkozó szakember szerint ez nem okoz gondot a víz élővilágában.

A szerdai adatok szerint 26 Celsius-fokos a Balaton vizének hőmérséklete. A Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézet igazgatója szerint ez egy tipikus nyári vízhőmérséklet.

G. Tóth László az InfoRádiónak elmondta,

hogy ez a Balaton élővilágára hatással van.

A gyors felmelegedés következtében a nádas nagyon hirtelen megnő, hínárfoltok alakulnak ki, és már több árvaszúnyog rajzás is bekövetkezett a Balatonban - mondta. Ugyanakkor ezek a változások nem rontják a víz minőségét.

"A klorofill tartalom 2-8 mikrogramm/liter között van, ami egy tizede sincs annak az értéknek, ami fölött már a víz minőségét rossznak tudhatjuk be"

- mondta a szakember. Azt is hozzátette, hogy a kék algák - amelyek pont a rossz vízminőséget jelzik - nincsenek a Balatonban, viszont vannak zöld algák és kovamoszatok.

A szakember szerint annyi szembetűnő változás előfordulhat, hogy a hínár gyorsabban növekszik, mivel az átlagnál átlátszóbb, és mélyebb a víz.

Nyitókép: H. Szabó Sándor

Kapcsolódó hang

Magas a Balaton hőmérséklete
 
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018