INFORÁDIÓ 
2020. június 6. szombat
Cintia, Norbert

máltai szeretetszolgálat

hajléktalan

szeged

Csiszár Elős orvos egy beteggel beszélget a Magyar Máltai Szeretetszolgálat dél-alföldi régiójában működő Hajléktalan Egészségügyi Centrum orvosi rendelőjében Szegeden 2018. július 17-én, a centrum ünnepélyes átadása napján.

Új egészségügyi centrum nyílt hajléktalanoknak Szegeden

Infostart / InfoRádió - Halmi Anett

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat fenntartásában működő, hajléktalanokat segítő egészségügyi-szociális intézményt bővítettek Szegeden: ezentúl már 30 fő ellátása biztosított. A részletekről Fülöp Attila szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár beszélt az InfoRádiónak.

Fülöp Attila szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár az avatáson úgy fogalmazott, a hajléktalanság kérdése minden esetben összetett, különálló emberi sorsokról van szó. A kormány évente kilenc milliárd forinttal támogatja a hajléktalanellátást, ebből mintegy egymilliárdot a Magyar Máltai Szeretetszolgálat használ föl - közölte az államtitkár.

Azt mondta:

a hajléktalanokért végzett munkához hitre, céltudatosságra, bátorságra, nyitottságra, nagylelkűségre van szükség.

Fülöp Attila kitért arra, hogy a hajléktalanság problémájával minden nagyváros küzd. Az alaptörvény és a szabálysértési törvény módosítása a közterület-használatot próbálja rendezni és emellett biztosítani az EMBERI méltóságot valóban szolgáló, az egyedi eseteket is kezelő hajléktalanellátó rendszer fenntartását. A politikus hangsúlyozta, ez sokkal jobb, mintha szemet hunynánk a probléma fölött.

Egész évben működik az új centrum

Azok a hajléktalanok mehetnek a centrumba, akiknek fokozottabb egészségügyi segítségre van szükségük, mert nem képesek önállóan létezni.

Ebben az egészségügyi centrumban fokozottan tudnak a hajléktalanok egészségére figyelni - mondta Fülöp Attila.

"A centrum egész évben működik. Országos szinten 9800 éjjeli menedékhely, 7600 nappali melegedő, és 1500 időszakos férőhely áll rendelkezésre. 2018 leghidegebb napjain 94%-ban volt ak kihasználva a férőhelyek" - vélekedett Fülöp Attila.

Nappali melegedő és éjjeli menedékhely

A nappali melegedőt a hajléktalan napközben használhatja, ahol kimoshatja a ruháját, adott esetben meg tudja melegíteni az ételét.

Az éjjeli menedékhelyre pedig aludni mehet be a hajléktalan, ahol kap egy ágyat, szekrényt, le tudja tenni a ruháját, és le tud fürödni.

Nyitókép: MTI Fotó: Rosta Tibor

Kapcsolódó hang

Új egészségügyi centrum nyílt hajléktalanoknak Szegeden
 
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018