eur:
394.45
usd:
369.84
bux:
65204.17
2024. április 19. péntek Emma
Berlin, 2018. április 17.Elkobzott gyógyszereket mutatnak be a német vámhatóság 2017. évi jelentésének ismertetésén Berlinben 2018. április 17-én. A vámügyőrség 2016-ban 180 millió euró (55,87 milliárd forint) értékben foglalt le hamisított termékeket, továbbá jelentős mennyiségű zárjegy nélküli dohányterméket és kábítószert. (MTI/EPA/Hayoung Jeon)
Nyitókép: MTI/EPA/Hayoung Jeon

Sokan unalmukban nyúlnak tudatmódosító szerekhez

A Magyar Addiktológiai Társaság elnöke szerint sok fiatal azért kezd tudatmódosító szereket használni, mert unatkozik, vagy nem talál megfelelő élményeket. A pszichiáter, aki több rehabilitációs otthonban is dolgozik, hangsúlyozta: egy marihuánás cigaretta önmagában még nem okoz függőséget.

Nagyon sok fiatal unatkozik, és ha valamilyen élményt akar, akkor valamilyen pszichoaktív szerhez nyúl - mondta az InfoRádióban Szemelyácz János pszichiáter, addiktológus, a Magyar Addiktológiai Társaság elnöke.

A szegregátumokban egyre nagyobb az igény a pszichoaktív szerekre, mivel ott az embereknek a szabadság iránti vágya nagyon erős, és hátrányos helyzetben pénz nélkül, lehetőségek nélkül megnő a pszichoaktív szerek jelentősége.

"Amíg szert használ, addig ebből a zárt világból, a kötöttségből kilép"

- hangsúlyozta a pszichiáter.

Prevenció, vagy legalizáció?

Az addiktológus szerint a prevenciónak azt a célt kellene szolgálnia, hogy ezeknek a hátrányos helyzetű fiataloknak a szabadidejét megtöltse értelmes programokkal, biztosítson egy hátteret, amiben lehet őrültködni, a határaikat próbálgatni úgy, hogy ne nyúljanak ilyen szerekhez.

Egyre gyakoribb az az álláspont, hogy a marihuána legalizációjával lehetne segíteni a drogellenes küzdelmet, mert a tiltás nem segít. Szemelyácz János szerint valóban lenne ártalomcsökkentő hatása, kevesebb fiatal kerülne nagy bajba, ha legalizálnák a marihuánát.

Elmondta azt is, hogy a marihuánának két használati irányvonala van: az egyik az orvosi marihuána (kannabidiol, CBD) aminek számos jótékony hatását jegyzik. Ilyen a gyerekkori epilepszia, asztma, tumorok kemoterápia melletti rossz közérzet, hányás tüneti kezelése.

"A CBD Magyarországon nem illegális, viszont rendívül drága, és Magyarországon nincs erre semmiféle OEP-támogatás"

- mondta. A másik irányzat pedig a pszichoaktív kannabisz (THC, összetevője a tetrahidrokannabinol), ennek a legalizálását szeretnék elérni.

Az addiktológus szerint egy ártalmatlan fűszívás következménye gyakorlatilag nulla, viszont ha füvezésen kapják az embert, akkor annak súlyos következményei lehetnek.

"Magyarországon sokkal jobban félnek az emberek a marihuánától, mint mondjuk az alkoholtól, cigarettától, miközben az emiatt történő halálozás jóval nagyobb méreteket ölt" - vélekedett a pszichiáter.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Lezuhant egy stratégiai bombázó Oroszországban, ismét ukrán támadás volt Belgorod ellen – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Lezuhant egy stratégiai bombázó Oroszországban, ismét ukrán támadás volt Belgorod ellen – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Egy Tu-22M3 stratégiai bombázó repülőgép lezuhant Oroszország Sztavropoli területén. A négy pilóta katapultált, egyikőjüket még keresik. Az orosz védelmi minisztérium szerint a balesetet technikai probléma okozta. Vjacseszlav Gladkov belgorodi kormányzó szerint 25 légieszközt semmisítettek meg az Ukrajnával határos régió fölött péntekre virradóra. Néhány épületben kár keletkezett.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×