INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 6. csütörtök
Berta, Bettina

kábítószer elleni világnap

drog

marihuána

legalizálás

Berlin, 2018. április 17.Elkobzott gyógyszereket mutatnak be a német vámhatóság 2017. évi jelentésének ismertetésén Berlinben 2018. április 17-én. A vámügyőrség 2016-ban 180 millió euró (55,87 milliárd forint) értékben foglalt le hamisított termékeket, továbbá jelentős mennyiségű zárjegy nélküli dohányterméket és kábítószert. (MTI/EPA/Hayoung Jeon)

Sokan unalmukban nyúlnak tudatmódosító szerekhez

A Magyar Addiktológiai Társaság elnöke szerint sok fiatal azért kezd tudatmódosító szereket használni, mert unatkozik, vagy nem talál megfelelő élményeket. A pszichiáter, aki több rehabilitációs otthonban is dolgozik, hangsúlyozta: egy marihuánás cigaretta önmagában még nem okoz függőséget.

Nagyon sok fiatal unatkozik, és ha valamilyen élményt akar, akkor valamilyen pszichoaktív szerhez nyúl - mondta az InfoRádióban Szemelyácz János pszichiáter, addiktológus, a Magyar Addiktológiai Társaság elnöke.

A szegregátumokban egyre nagyobb az igény a pszichoaktív szerekre, mivel ott az embereknek a szabadság iránti vágya nagyon erős, és hátrányos helyzetben pénz nélkül, lehetőségek nélkül megnő a pszichoaktív szerek jelentősége.

"Amíg szert használ, addig ebből a zárt világból, a kötöttségből kilép"

- hangsúlyozta a pszichiáter.

Prevenció, vagy legalizáció?

Az addiktológus szerint a prevenciónak azt a célt kellene szolgálnia, hogy ezeknek a hátrányos helyzetű fiataloknak a szabadidejét megtöltse értelmes programokkal, biztosítson egy hátteret, amiben lehet őrültködni, a határaikat próbálgatni úgy, hogy ne nyúljanak ilyen szerekhez.

Egyre gyakoribb az az álláspont, hogy a marihuána legalizációjával lehetne segíteni a drogellenes küzdelmet, mert a tiltás nem segít. Szemelyácz János szerint valóban lenne ártalomcsökkentő hatása, kevesebb fiatal kerülne nagy bajba, ha legalizálnák a marihuánát.

Elmondta azt is, hogy a marihuánának két használati irányvonala van: az egyik az orvosi marihuána (kannabidiol, CBD) aminek számos jótékony hatását jegyzik. Ilyen a gyerekkori epilepszia, asztma, tumorok kemoterápia melletti rossz közérzet, hányás tüneti kezelése.

"A CBD Magyarországon nem illegális, viszont rendívül drága, és Magyarországon nincs erre semmiféle OEP-támogatás"

- mondta. A másik irányzat pedig a pszichoaktív kannabisz (THC, összetevője a tetrahidrokannabinol), ennek a legalizálását szeretnék elérni.

Az addiktológus szerint egy ártalmatlan fűszívás következménye gyakorlatilag nulla, viszont ha füvezésen kapják az embert, akkor annak súlyos következményei lehetnek.

"Magyarországon sokkal jobban félnek az emberek a marihuánától, mint mondjuk az alkoholtól, cigarettától, miközben az emiatt történő halálozás jóval nagyobb méreteket ölt" - vélekedett a pszichiáter.

Nyitókép: MTI/EPA/Hayoung Jeon

Kapcsolódó hang

Sokan unalmukban nyúlnak tudatmódosító szerekhez
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018