eur:
392.9
usd:
366.98
bux:
66114.18
2024. április 25. csütörtök Márk

Elfogadhatatlannak tartja az MTA elnöksége a kutatási források kezelésénél tervezett kormányzati módosításokat - a nap hírei

A Lánchíd, a Várhegy-alagút és a Clark Ádám tér egyidejű felújításáról egyeztetett a főpolgármester a kormány képviselőjével. A londoni Westminster-apátságban helyezték végső nyugalomra Stephen Hawking világhírű elméleti fizikus hamvait.

Jelenlegi formájában elfogadhatatlannak tartja a jövő évi költségvetési tervezetet és az MTA-törvény módosításait a Magyar Tudományos Akadémia. A rendkívüli elnökségi ülésen elfogadott határozat szerint a testület ragaszkodik a függetlenségéhez és a kutatás szabadságához. Az MTA elnöke azután hívta össze a tanácskozást, hogy a kormány tervei szerint az innovációs tárca koordinálná az állami intézmények kutatásra fordítható pénzeinek az elosztását. Ez alapján az akadémia éves költségvetésének mintegy fele, mintegy 28 milliárd forint kerülne a minisztérium kezelésébe. Az ülésen Palkovics László tárcavezető az egységes koordináció szükségességével indokolta a módosítást. Lovász László MTA elnök ezt nem vitatta, de azt mondta: szeretnének garanciát arra, hogy az akadémia függetlensége a jövőben sem csorbul. A tárgyalások hétfőn folytatódnak.

Akciótervet dolgoz ki a kormány azért, hogy Magyarország még vonzóbb célpont legyen a beruházások számára - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter az Amerikai Kereskedelmi Kamara budapesti fórumán elmondta: a kormány határozottan ellenzi az adókulcsok egységesítését az Európai Unióban. A tárcavezető Magyarország érdekének nevezte azt, hogy a világkereskedelem minél szabadabb legyen. Hangsúlyozta: el kellene kerülni, hogy tovább mélyüljön a kereskedelmi vita az Európai Unió, az Amerikai Egyesült Államok és Kína között.

Jelen pillanatban bizonytalannak tartja a 2021-től esedékes hétéves uniós költségvetés elfogadását a jövő év elejéig az oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős biztos. Navracsics Tibor az InfoRádió Aréna című műsorában közölte: a büdzsé tervezetéről még csak most kezdődik a vita, de már korábban több tagállam vétóval fenyegetett. Hozzátette: több közép-európai ország a kohéziós források tervezett csökkentését kifogásolja, több tagállam pedig a közös mezőgazdasági politika változását utasítja el.

A pénzügyminiszter szerint a vállalkozók versenyképességének növelésében jelentős szerepet játszhat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. Varga Mihály a szervezet vezetői értekezletén bemutatta Sors Lászlót, az adóhivatal új vezetőjét. Hangsúlyozta: a NAV 2021-re papírmentes hivatallá válik, az adminisztráció pedig a felére csökken azáltal, hogy 2021-re a vállalkozásoknak csak ellenőrizniük kell a hivatal által kiajánlott bevallásokat.

A Lánchíd, a Várhegy-alagút és a Clark Ádám tér egyidejű felújításáról egyeztetett a főpolgármester a kormány egyik tagjával. Tarlós István elmondta: biztató támogatást kapott a kabinet képviselőjétől. A városvezetőt szerdán kérte fel a Fővárosi Közgyűlés, hogy egyeztessen a kabinettel hiányzó források biztosításáról, mivel a rekonstrukciók elvégzéséhez szükséges összeg egy része ugyanis csak a 2022 és 24 közötti költségvetési időszakban állna rendelkezésre. Ha a kormány biztosítaná a hiányzó forrást, a rekonstrukció a tervezettnél korábban, akár már jövőre elkezdődhetne.

A visszalépések után két jelölt indul vasárnap az MSZP elnöki posztjáért a párt budapesti tisztújító kongresszusán - közölte az ellenzéki párt jelölőbizottságának elnöke. Szabó Vilmos elmondta, Kunhalmi Ágnes, a párt volt fővárosi elnöke visszalépett az elnökjelöltségtől, és csak a választmányi elnöki posztért indul, amire ő az egyedüli jelölt. Hozzátette: az elnöki tisztségre Mesterházy Attila korábbi pártelnök és Tóth Bertalan parlamenti frakcióvezető aspirál, a három alelnöki helyre négyen pályáznak.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke szerint a jövő évi költségvetési javaslat nem a megoldások, hanem a problémák felhalmozódásának időszakát kínálja az oktatásban. Szűcs Tamás azt mondta: a büdzsében szereplő 15 milliárd forintos többlet a szinten tartáshoz is csak nehezen elegendő. Úgy fogalmazott: újra elindulhat a pálya egyfajta kiéheztetése. A PDSZ elnöke üdvözölte, hogy segítséget kapjanak azok, akik a gyermekek táboroztatását nem tudják megoldani.

Csehországban igent mondott a kormányzati részvételre a belső szavazáson a Szociáldemokrata Párt. Ezzel véglegesen megnyílt az út az ANO Mozgalom és a szociáldemokraták kormánykoalíciójának megkötéséhez. Milos Zeman államfő egy hete nevezte ki Andrej Babist újra miniszterelnökké és kormányalakítással bízta meg. Az államfő vasárnap fogadja a miniszterelnököt, aki várhatóan tájékoztatja őt az új kormány tervezett személyi összetételéről.

Európai elosztó központok létrehozását javasolja a kontinensre igyekvő migránsok származási országaiban az olasz miniszterelnök és a francia államfő. Giuseppe Conte a francia elnökkel tartott párizsi találkozó után arról beszélt: ezeket a létesítményeket a migrációs hullám szabályozására kell felállítani, még azelőtt, hogy a migránsok elindulnának a Föld-közi tenger felé. Emmanuel Macron szintén úgy vélte: az afrikai térség menekültügyi feladatokkal foglalkozó hivatalainak kellene megtenni a szükséges lépéseket.

A védelmi kiadások további növelését ígérte a német kancellár a NATO főtitkárának. Angela Merkel a Berlinben tartott megbeszélés után azt mondta: Németország 2024-re eléri a GDP arányában mért másfél százalékos szintet. Ugyanakkor úgy vélte: a folyamatok reális értékelése alapján Berlin nem tudja maradéktalanul teljesíteni a 2014-es NATO-csúcson tett vállalást, miszerint a következő tíz évben a GDP 2 százalékának megfelelő szinthez közelíti a védelmi kiadásokat.

A londoni Westminster-apátságban, Isaac Newton és Charles Darwin között helyezték örök nyugalomra Stephen Hawking világhírű elméleti fizikus hamvait. A gyászszertartás után Stephen Hawking szavait az űrbe, a Földhöz legközelebbi fekete lyuk irányába sugározták az Európai Űrügynökség spanyolországi állomásáról. Stephen Hawking március 14-én hunyt el cambridge-i otthonában 76 éves korában.

Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
A gyengülés után visszaerősödött a forint

A gyengülés után visszaerősödött a forint

A szerda reggeli erősödést követően délután ismét gyengülni kezdett a forint a vezető devizákkal szemben, ezt követően azonban úgy tűnik, hogy ismét képes magára találni a magyar fizetőeszköz, csütörtök délelőtt még folytatódott az erősödés, a délutáni GDP adatok hatására azonban kapott egy pofont a forint. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.    

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 15:01
×
×
×
×