eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Így öl a békagyilkos gomba

Világszerte pusztítja egy gombafaj a békákat és más kétéltűeket. A legújabb kutatások kiderítették: a gyilkos gombák Kelet-Ázsiából származnak - mondta az InfoRádió "Szigma - A holnap világa" című magazinműsorában Vörös Judit, a nemzetközi kutatás magyar résztvevője.

Vörös Judit, a Magyar Természettudományi Múzeum kutatója is részt vett a londoni Imperial College vezette nemzetközi kutatásban, amelyben új információk kerültek napvilágra a kétéltűeket világszerte pusztító gombákról. A szakemberek azt már korábban megállapították, hogy

a több kontinenst érintő tömeges béka-, gőte- és szalamandra-pusztulásért a Batrachochytrium dendrobatidis (Bd) nevű kitridgomba a felelős.

A kitridgombák világszerte elterjedtek, de mostanáig nem volt világos, hogy a kórokozó gyilkos változata honnan indult és terjedt szét.

Vörös Judit az InfoRádiónak elmondta, hogy ez egy kórokozó, amely bizonyos kontinenseken megtalálható a békák bőrén, de ott nem igazán okoz problémát a kétéltűek körében. Ha azonban más kontinensekre jutva olyan kétéltűeket fertőz meg a gomba, amelyek még nem találkoztak vele, akkor könnyedén megfertőzheti őket. Ekkor alakul ki az úgynevezett kitridiomikózis nevű betegség, amely

a békák pusztulását is okozza.

A betegség az állatok bőrét támadja meg, felborítja a víz- és elektrolitegyensúlyt, és végül szívleálláshoz vezet. Vörös Judit azt is elmesélte, hogy a tudomány fejlődésével új generációs, modern technikákkal teljes genomszekvenálást lehetett végezni, és sikerült a kétéltűeken izolátumokat készíteni.

"Ez a genomszekvenálás mutatta meg azt, hogy

a gomba eredete Kelet-Ázsiában van, és nagy valószínűséggel az 1800-as évek elejétől kezdve emberi segítséggel jutott a többi kontinensre.

Így sajnos a gomba egyre virulensebbé vált, és már hétszáz kétéltűfajról mutatták ki" - emelte ki a szakember.

A gomba terjedése természetes úton megy, más élőlények terjesztik. például vízimadarak a lábaikkal, vagy a patakok is.

"Sok a természetes folyosó, ezért ha egyszer idekerült a gomba, nehéz már megállítani a terjedését"

- mondta Vörös Judit.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×