eur:
380.81
usd:
353.8
bux:
58669.83
2023. december 9. szombat Natália
Nyitókép: Pixabay

Veszélyben a családorvosi rendszer: még mindig 300 praxis betöltetlen

Tavaly 2,3 milliárd forintot költött a kormány a tartósan betöltetlen háziorvosi praxisok vonzóbbá tételére, ez azonban a friss számok tükrében csak a tűzoltásra volt elég. Fordulat nélkül összeomlik a családorvosi rendszer.

Az április 1-jei adatok szerint Magyarországon 308 háziorvosi praxis tartósan betöltetlen – írja a 24.hu. A mélypont 2017 augusztusa volt, akkor 317 praxisban nem volt állandó háziorvos. Az adatok azt mutatják, hogy

nem hozott eredményt a kormány tavalyi praxispályázata, nem sikerült érdemben csökkenteni a háziorvos nélkül működő települések számát.

Ennek oka dr. Selmeczi Kamill, az Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke szerint az, hogy a háziorvosok kétharmada a nyugdíjkorhatár közelében van, vagy nyugdíjasként látja el feladatait, utánpótlás pedig nincs. A szakorvosjelöltek számára az alacsony szakmai és anyagi presztízs miatt nem vonzó ez a pálya. A praxispályázatok egyszeri támogatása nem fedi el azt, hogy

egy átlagos magyar háziorvos aprópénzt keres egy klinikai szakorvoshoz képest.

Selmeczi Kamill szerint ezért pozitív diszkriminációra lenne szükség, mert csak a klinikai átlagkeresetnél nagyobb bér és egy megfelelő életpályamodell enyhíthetné a jelenlegi helyzetet.

A háziorvosként dolgozó elnök szerint

az egyszeri, többmilliós támogatásból gyakran a letelepedés költségeit is fedezni kell.

A legtöbb településen eladták vagy lebontották az orvosi szolgálati lakásokat, autót se az önkormányzat, se az állam nem vesz az orvosnak, így már nem is olyan nagy összeg a támogatásként elnyerhető 20 millió forint.

Egy év alatt 2,34 milliárd forintot költött a kormány a tartósan betöltetlen háziorvosi praxisok vonzóbbá tételére. A praxispályázatok egyik részében a letelepedést támogatják, ennek összege attól függ, hogy mióta nincsen orvos az adott településen, nettó összege 12 és 20 millió forint között van. A praxisjog megvásárlásának támogatására is lehet pályázni, az elnyerhető összeg 1,2 millió forint.

A támogatásért cserébe az orvosoknak vállalniuk kell, hogy a letelepedési pályázat esetén legalább 6, praxisjog vásárlásánál legalább 4 évig biztosítják az ellátást.

A Magyar Idők cikke szerint 2017-ben 52, legalább egy éve üresen álló háziorvosi szolgálatot töltöttek be.

A kórházak sem bírják

Dénes Tamás, a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének elnöke elmondta: a praxispályázatok nem hoztak átütő sikert, de a háziorvosi működés feltételeit és feladatait már csak azért is át kellene alakítani, mert a jelenlegi,

nem hatékony rendszer elviselhetetlen terhet jelent a kórházak számára.

Dénes Tamás szerint a családorvosoknak kapuőri feladatot kellene ellátniuk: megbízható módon kellene definitív ellátást nyújtani anélkül, hogy a beteget tovább vagy vissza kelljen küldeniük a szakrendelőbe. A kórházi rendszerbe csak azokat a betegeket szabad és kell beutalni, akiket az alapellátás vagy a járóbeteg szakellátás nem tud kezelni - magyarázta a ReSzaSZ elnöke.

Címlapról ajánljuk
Meghalt a világ talán legromantikusabb filmjének főszereplője

Meghalt a világ talán legromantikusabb filmjének főszereplője

1970-ben készült az a dráma, amely világhírűvé tette. A Love Story igazi kasszasiker volt annak idején. Az Amerikai Filmintézet a filmet beválasztotta minden idők 10 legromantikusabb alkotása közé. Tyan O'Neilt ekkor Oscar-díjra és Golden Globe-díjra jelölték.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.11. hétfő, 18:00
Bendarzsevszkij Anton
az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója, a posztszovjet térség szakértője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×