eur:
396.25
usd:
370.61
bux:
71081.39
2024. június 26. szerda János, Pál
Nyitókép: Pixabay

Meglepő adatok az EU és állampolgárai viszonyáról

A magyarok fele úgy érzi, hogy számít a véleménye az Európai Unióban - derül ki a szerdán közzétett Eurobarométer-felmérésből. Az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolatartó Irodájának vezetője szerint az EU jövőjéről szóló vita nemcsak Magyarországot foglalkoztatja egyre élénkebben, hanem az unió többi tagállamának közvéleményét is.

A 2019-es európai választásokat pont egy évvel megelőző, 2018 áprilisában végzett Eurobarométer-felmérés azt vizsgálta, hogyan viszonyulnak a polgárok az EU-tagsághoz és annak előnyeihez, mennyire érzik úgy, hogy számít a szavuk, és mit gondolnak a jövőre esedékes európai választásokról – írja az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája közleményében. Az eredmények azt mutatják, hogy az európaiak egyre pozitívabban viszonyulnak az EU-hoz, a tendencia 2016 óta töretlen.

Tíz megkérdezettből hat jónak tartja az EU-tagságot, ez 2007 óta a legmagasabb arány.

Magyarországon az EU megítélése kiemelten pozitív. A megkérdezettek 61 százaléka véli úgy, hogy az EU-tagság jó Magyarország számára. Ez 5 százalékpontos emelkedés a legutóbbi, 2017-es – akkor nyolc százalékpontos növekedést mutató – eredményhez képest. A magyarok fele érzi úgy, hogy számít a véleménye az EU-ban – ez kimagasló, 11 százalékpontos növekedés.

A megkérdezettek kis híján fele (49 százalék) gondolja úgy, hogy fontos szavazni az európai parlamenti választásokon.

A felmérés rákérdezett arra, hogy a választópolgárok mit szeretnének a kampányok témáiban látni – tájékoztatta az InfoRádiót Lővei Andrea, az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodájának vezetője. A magyar válaszadók 62 százaléka a bevándorlás, 47 százalék a terrorizmus, 40 százalék pedig a munkanélküliség jelentette problémákra adott válaszokat látná szívesen a pártok részéről. Magas arányban jelölték meg a külső határok védelmét is.

„Európa jövőjéről most fontos és meghatározó politikai viták zajlanak, és azt gondolom, hogy a magyar közvélemény tájékozott ezekről a témákról”

– fogalmazott az iroda vezetője, aki szerint az államszövetség jövője nemcsak Magyarországot, hanem az unió többi tagállamát is egyre élénkebben foglalkoztatja.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Elemzők az Arénában: a Tisza Párt megjelenésével izgalmas másfél év jön a politikában

Az európai parlamenti választás belpolitikai tanulságairól, a Magyar Péter-jelenség okairól és következményeiről és a főpolgármester-választás politikai utórezgéseiről is beszélt Böcskei Balázs, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója és Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet igazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.26. szerda, 18:00
Szalai Máté
Közel-Kelet-szakértő, az olaszországi Ca’Foscari Egyetem kutatója
Történelmi bukás készül Európa egyik legerősebb országában: jöhet a teljes hátraarc?

Történelmi bukás készül Európa egyik legerősebb országában: jöhet a teljes hátraarc?

A május végén váratlanul kiírt brit választások lehetséges időpontját nagyobb találgatás övezte, mint a végeredményét: az előrejelzések alapján kezdettől fogva lefutott meccs volt a Munkáspárt számára, a legtöbben ezért unalmas kampányidőszakra számítottak. A Brexit élharcosa, Nigel Farage újbóli színrelépése azonban felforgatta az eseményeket, a botrányok sorával sújtott, történelmi vereség elé néző konzervatív kormányfő, Rishi Sunak pedig már lehet, megbánta, hogy nem várt őszig a voksolás kiírásával. Az Egyesült Királyság következő miniszterelnöke nagy eséllyel az olykor Tony Blairrel párhuzamba állított Keir Starmer lesz, no de mire számíthatunk az ismét kormányra kerülő Munkáspárttól?

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×