eur:
394.24
usd:
370.3
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

A kutyája életébe kerülhet, ha nem figyel erre

Magyarországon rohamosan terjed a kutyákat, rókákat és aranysakálokat is érintő szívférgesség fertőzés. Csütörtökön, a Szívférgesség Napján a szúnyogok terjesztette kór megelőzésére hívták fel a figyelmet.

2009-ben történt az első olyan eset, amikor a megbetegedett kutya nem járt külföldön, tehát biztosan Magyarországon fertőződött meg – mondta az InfoRádiónak Lukács Zoltán állatorvos. A tendencia azt mutatja, hogy azóta a fertőzöttség mértéke növekszik.

„A magyar szakemberek a tavalyi évben megállapították, hogy az Alföld endémiás, ami azt jelenti, hogy természetes parazitaként jelen van ez a területen” – hangsúlyozta a szakértő.

A nagy folyók közelében kedvező a környezet a szúnyogoknak, melyek a szívférgességet okozó kórokozó hordozói. „A legnagyobb magyarországi laboratóriummal állunk kapcsolatban, itt a beküldött vérminták esetében 16 százalékos gyakoriságot mutattak ki” – emelte ki.

Lukács Zoltán hangsúlyozta: fontos a megelőzés, hiszen a betegség halálos végkimenetelű. „A kezelés, ha már fertőzöttek a kutyák, rendkívül drága, kockázatos és időigényes” – tette hozzá.

A megelőzés két pillére: a szúnyogcsípés elleni védekezés egy gyógyszerrel - tabletta vagy csepp -, valamint - ha egy szűrés igazolta a lárva jelenlétét az állatban - a szívféreglárva elleni kezelés. „A legfontosabb, hogy a féléves szűrővizsgálatokra mindenképpen el kell vinni a kutyákat” – hívta fel a figyelmet az állatorvos.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Európa-liga élőben: csodát kellene tennie a Liverpoolnak a továbbjutáshoz
élő közvetítés

Európa-liga élőben: csodát kellene tennie a Liverpoolnak a továbbjutáshoz

A Liverpool szempontjából katasztrofálisan „sikerült” első mérkőzés miatt háromgólos hátrányból kezdik a Vörösök Bergamóban az Atalanta elleni visszavágót. A tét az Európa-liga elődöntőjébe jutás. Szoboszlai Dominik visszakerült a kezdő tizenegybe, a középpályások közül Endo és Elliott is kimaradt.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×