INFORÁDIÓ 
2020. július 6. hétfő
Csaba

kutya

róka

aranysakál

szívférgesség

A kutyája életébe kerülhet, ha nem figyel erre

A kutyája életébe kerülhet, ha nem figyel erre

Infostart / InfoRádió - Fehér Anna

Magyarországon rohamosan terjed a kutyákat, rókákat és aranysakálokat is érintő szívférgesség fertőzés. Csütörtökön, a Szívférgesség Napján a szúnyogok terjesztette kór megelőzésére hívták fel a figyelmet.

2009-ben történt az első olyan eset, amikor a megbetegedett kutya nem járt külföldön, tehát biztosan Magyarországon fertőződött meg – mondta az InfoRádiónak Lukács Zoltán állatorvos. A tendencia azt mutatja, hogy azóta a fertőzöttség mértéke növekszik.

„A magyar szakemberek a tavalyi évben megállapították, hogy az Alföld endémiás, ami azt jelenti, hogy természetes parazitaként jelen van ez a területen” – hangsúlyozta a szakértő.

A nagy folyók közelében kedvező a környezet a szúnyogoknak, melyek a szívférgességet okozó kórokozó hordozói. „A legnagyobb magyarországi laboratóriummal állunk kapcsolatban, itt a beküldött vérminták esetében 16 százalékos gyakoriságot mutattak ki” – emelte ki.

Lukács Zoltán hangsúlyozta: fontos a megelőzés, hiszen a betegség halálos végkimenetelű. „A kezelés, ha már fertőzöttek a kutyák, rendkívül drága, kockázatos és időigényes” – tette hozzá.

A megelőzés két pillére: a szúnyogcsípés elleni védekezés egy gyógyszerrel - tabletta vagy csepp -, valamint - ha egy szűrés igazolta a lárva jelenlétét az állatban - a szívféreglárva elleni kezelés. „A legfontosabb, hogy a féléves szűrővizsgálatokra mindenképpen el kell vinni a kutyákat” – hívta fel a figyelmet az állatorvos.

Kapcsolódó hang

A kutyája életébe kerülhet, ha nem figyel erre
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018