eur:
392.25
usd:
366.78
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Jelentős változtatásokat terveznek az uniós költségvetésben - a nap hírei

Kedden alakul meg az új Országgyűlés. A kormány végigviszi azt a migrációellenes alkotmánymódosítást, amelyet 2016-ban nem sikerült elfogadni. A megnövekedett terhelés miatt állt le április 8-án a választási honlap. Oroszország állandó jelleggel telepített nukleáris robbanófejjel is felszerelhető harcászati rakétákat balti-tengeri enklávéjába.

A kormány végigviszi azt a migrációellenes alkotmánymódosítást, amelyet 2016-ban nem sikerült elfogadni – jelentette be a miniszterelnök a Kossuth Rádióban. Orbán Viktor hangsúlyozta: nem támogat olyan európai uniós költségvetést, amelyben elveszik a pénzt a gazdáktól, a kutatás-fejlesztéstől, valamint a regionális fejlesztésektől, és odaadják azoknak az országoknak, amelyek beengedték a migránsokat.

Még a jövő évi európai parlamenti választás előtt lezárná az Európai Bizottság a 2021-től kezdődő uniós ciklus költségvetési tervezetének vitáját, hogy ne szenvedjenek késedelmet a kifizetések - közölte a brüsszeli testület budapesti képviseletének vezetője. Zupkó Gábor az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: a tervek szerint 4-7 százalékkal csökkennének az agrár- és vidékfejlesztés, regionális programok és a kohéziós alap forrásai, csaknem megkétszereződne ugyanakkor a határvédelemre, belbiztonságra, az oktatásra és ifjúsági programokra fordított uniós pénzek összege.

Kedden alakul meg az új Országgyűlés. A napirendi javaslat szerint az ülés az államfő köszöntőjével kezdődik; ezután Áder János megnyitja az ülést és bejelentést tesz a megbízólevelek átvételéről, majd Orbán Viktor személyében javaslatot tesz az új miniszterelnökre.

A növekedés erősítése a gazdaságpolitika fő célja a következő 4 évben - közölte a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály Magyarország 2018 és 2022 közötti konvergencia-programját ismertetve kulcsfontosságúnak nevezte a versenyképesség és a termelékenység további javítását, az innováció elősegítését, az infrastrukturális beruházások végrehajtását és a magasabb hozzáadott értékkel bíró szolgáltatások és termékek előállításának támogatását.

Az új kormány is az otthonteremtés segítésére és az ország demográfiai mutatóinak javítására törekszik - jelentette ki a pénzügyekért felelős államtitkár. Hornung Ágnes a Portfolio konferenciáján hozzátette: a Központi Statisztikai Hivatal adatai azt mutatják, hogy az idén az előző évekhez hasonlóan az új építésű lakások számának folyamatos növekedésére lehet számítani.

A megnövekedett terhelés miatt állt le április 8-án a választási honlap, de ez nem befolyásolhatta az országgyűlési voksolás eredményét - állapította meg a független szakértői vizsgálat. Az Ernst & Young szakemberei megállapították, hogy nem következett be kritikus informatikai biztonsági esemény, és az adatokat feldolgozó Nemzeti Választási Rendszer zavartalanul üzemelt. Az ettől teljesen elkülönített valasztas.hu a túlterhelés miatt az NVI elnökének döntése alapján átállt a tartalékportálra, amely probléma nélkül látta el a lakosság és a jelölő szervezetek tájékoztatását.

A piaci várakozások szerint alakult a Mol-csoport első negyedévi teljesítménye. Hernádi Zsolt, az olajipari vállalat elnök-vezérigazgatója szerint a feldolgozás és a kereskedelmi üzletág teljesítménye az emelkedő olajár hatására csökkent, de ezt ellensúlyozta a kutatás-termelési és fogyasztói szolgáltatások kiemelkedő eredménynövekedése. A Mol 158 milliárd 110 millió forint eredményt ért el az érintett időszakban, ami 12,6 százalékkal alacsonyabb az előző év azonos időszakához képest.

Letartóztatási parancsot adtak ki az amerikai hatóságok a Volkswagen volt vezetője ellen a német autógyár környezetvédelmi csalása ügyében. Csütörtökön vált ismertté, hogy egy nagyesküdtszék Detroitban még márciusban vádat emelt Martin Winterkornnal szemben, de ennek nyilvánosságra hozatalát a VW éves németországi igazgatósági ülésére időzítették. A károsanyag-kibocsátási értékeket manipuláló szoftverek beépítése miatt a német igazságszolgáltatás is nyomoz, több cégvezető ellen is eljárás indulhat.

Oroszország állandó jelleggel telepített nukleáris robbanófejjel is felszerelhető harcászati rakétákat balti-tengeri enklávéjába, Kalinyingrádba – erősítette meg egy moszkvai katonai tisztségviselő. Az 500 kilométer hatótávolságú Iszkander típusú rakéták Varsót, Berlint vagy Koppenhágát is elérhetik. Szakértők szerint az orosz rakétarendszer telepítése válasz arra, hogy a NATO tavaly zászlóaljakat telepített Lengyelországba és a három balti államba.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×