eur:
393.93
usd:
369.07
bux:
65290.66
2024. április 19. péntek Emma
Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet igazgatója az intézet Magyarországról szóló külföldi média-megjelenésekről készített elemzésének bemutatóján a budapesti Larus Rendezvényközpontban 2014. február 6-án.
Nyitókép: Mohai Balázs

Mráz Ágoston Sámuel: az ellenzéktől függhet az itthoni politikai hangulat

A Nézőpont Csoport vezetője szerint sikeres párost alkot Matolcsy György jegybankelnök és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, így érthető, hogy a kormányfő az új ciklus kezdetén sem változtatna. Továbbra is az EU-n belüli riválisokkal keresi a vitát Orbán Viktor miniszterelnök – fejtette ki Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Csoport vezetője az InfoRádió Aréna című műsorában.

Orbán Viktor miniszterelnök a Fidesz-KDNP választási győzelme után nem sokkal a Matolcsy-féle iskola követőjének nevezte magát, míg a múlt heti rádióinterjújában megerősítette Varga Mihály helyét az új kormányban. Mráz Ágoston Sámuel szerint érthető, hogy miért elégedett ezzel a felállással a kormányfő.

„A miniszterelnök többször kifejtette, hogy Matolcsy Györgyhöz egy nagyon szoros szellemi barátság fűzi, mert Matolcsy György gazdasági iskolája rendkívül sikeres”

– fogalmazott a Nézőpont Csoport vezetője, aki szerint az iskola lényege, hogy a költségvetési fegyelem és a nemzeti gazdaság fejlesztése egyszerre megvalósítható.

Az elemző a sajtóban rendre megjelenő cikkek ellenére nem lát konflikushelyzetet Matolcsy György és Varga Mihály között. „A jelenlegi megosztásban Matolcsy György feladata inkább a szellemi muníciónak a kialakítása és a monetáris politika kialakítása, Varga Mihálynak pedig a fiskális politika, tehát a költségvetési fegyelem feletti őrködés és a szellemi muníciónak az operatív végrehajtása” – mondta Mráz Ágoston Sámuel. Hozzátette: a miniszterelnök szavai után érdemes lesz még alaposabban tanulmányozni az MNB-elnök könyveit és nyilatkozatait, illetve a jegybank stratégiai tanulmányait.

A Nézőpont Csoport vezetője megjegyezte, hogy a teljes kormánystruktúra és a feladatlista elemzésével meg kell várni a miniszterelnök bejelentését. A miniszterelnök akár közvetlenebb, operatívabb szerepet is vállalhat az új ciklusban – emelte ki arra utalva, hogy a kormányfő nyilatkozata alapján az irányítói szerepét vinné a vezetői helyett.

„Az irányítás egy közvetlenebb beleszólást jelent, a vezetés az kimagasló szerepet jelent, és csak egy célkijelölési funkcióval azonosítanám,

az irányítás az egy közvetlenebb, operatívabb beleszólást jelent bizonyos ügyekbe” – magyarázta Mráz Ágoston Sámuel.

Az elemző arra a korábbi miniszterelnöki megjegyzésre is reagált, hogy nem folytatják a kormányzást, hanem újat kezdenek. Szerinte a Fidesz-KDNP a céljait az – ellenfelei által hiányolt, de létező – programjában hirdette meg 2010-ben. Ebben a nemzeti szuverenitás megerősítése, a nemzeti tulajdon megerősítése, a középosztály-építés és a munkahelyteremtés szerepelt – tette hozzá.

„Egy picit más kormányzati struktúrában próbálja ezeket a célokat elérni, megvalósítani a kormányzat”

– mondta az elemző, aki szerint új feladatokra is szükség lesz.

Mráz Ágoston Sámuel arról is beszélt, hogy az ellenzéktől függhet az itthoni politikai hangulat.

„Orbán Viktor már a 2018-as választás során sem a belföldi ellenfeleivel kereste a csatározási lehetőséget.

Bizonyos ellenzéki politikusok még nehezményezték is, hogy velük nem vitatkozik a miniszterelnök, őket nem emeli fel a saját szintjére. Így én erre számítok, hogy a következő négy évben az ellenzék stratégiáján fog múlni, hogy mennyire lesz harcias a belpolitika. Az ellenzéki oldalon márpedig nagyon komoly feszültség van a parlamenti ellenzék és a parlamenten kívüli ellenzék között” – hangsúlyozta a Nézőpont Intézet vezetője, aki szerint európai szintéren lesz igazán konfliktusokkal teli a politika.

A következő egy év nagyon sok európai döntést tartogat, a június végi Európai Tanácsi ülésen dőlhet el a kötelező betelepítési kvóta sorsa. A Nézőpont Csoport vezetője ebben az ügyben érdekkonfliktusokat tart valószínűnek a térség országai és a nyugat-európai államok között.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 16:25
×
×
×
×