eur:
394.23
usd:
370.28
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Nem lesz a következő Orbán-kormány tagja Kósa Lajos - a nap hírei

Megállapodtak a pártok az Országgyűlés bizottsági struktúrájáról. Újabb állomásokat akadálymentesítenek a 3-as metró vonalán.

Házszabálytól eltéréssel módosítja a minisztériumok felsorolásáról szóló törvényt az új parlament, ehhez az ellenzék is hozzájárult - közölte Harrach Péter. A KDNP frakcióvezetője az Országgyűlés alakuló ülését előkészítő tárgyalások után azt mondta: ez megkönnyíti a kormányalakítás folyamatát, amelyet a legrövidebb időn belül meg kell tenni.

Nem lesz miniszter a következő Orbán-kormányban Kósa Lajos. A Modern Városok Programért felelős jelenlegi tárcavezető az Origónak adott interjúban elmondta: Orbán Viktor javaslatára inkább a Fidesz 2019-es kampányát irányítja majd. Kósa Lajos a Miniszterelnökség leendő vezetőjével fog konzultálni utódjáról. Az Európai Parlamenti választásokon Gyürk András lesz a Fidesz kampányfőnöke.

Megállapodtak a pártok az Országgyűlés bizottsági struktúrájáról, 15 bizottság működik továbbra is. A Fidesz alelnöke beszámolt arról, hogy 10 bizottságot a kormánypártok vezetnek, ötnek ellenzéki elnöke lesz. A Jobbik a nemzetbiztonsági, valamint a vállalkozásfejlesztési, a Demokratikus Koalíció a költségvetési, az MSZP a népjóléti bizottságot vezeti, az LMP a fenntartható fejlődés bizottságában tölti be az elnöki posztot. A Fidesz-frakció Kövér Lászlót javasolja házelnöknek - jelentette be Gulyás Gergely. Az eddigieknek megfelelően öt alelnök lesz, ebből a kormánypártok hármat, az ellenzékiek kettőt jelölnek. Az MSZP Hiller Istvánt jelöli alelnöknek.

Elvesztette Magyarország a különadó-pereket Brüsszellel szemben az Európai Bíróságon. Az Európai Bizottság 2015 júliusában mondta ki ítéletét a két új magyarországi különadó ügyében, és arról döntött a brüsszeli testület, hogy Magyarország nem alkalmazhatja sem a dohányipari különadót, sem a nemzetközi kiskereskedelmi multikat célzó élelmiszerlánc-felügyeleti díjat. Pár hónappal később a magyar állam a Bizottság döntését megtámadta és két ügyben is keresetet nyújtott be a luxembourgi székhelyű Európai Bíróságra. Ezekben a keresetekben született szerdán ítélet.

Döntött a Fővárosi Közgyűlés a 3-as metró további állomásainak speciális akadálymentesítéséről, valamint megszavazta a budapesti taxik tarifájának emelését. Az úgynevezett ferdepályás liftek a 3-as metró öt állomásán valósulnak meg, így a vonal húsz állomásából tizennyolc akadálymentesen megközelíthető lesz. A taxisok javaslatára módosított taxisrendelet alapján július elsejétől a jelenlegi 450 forintos alapdíj 700 forintra emelkedik, a kilométerdíj 20 forinttal, a percenkénti várakozási díj pedig 5 forinttal nő.

A közgyűlés arról is döntött, hogy szeptemberben kezdődhetnek meg a Lánchíd felújítási munkálatai, amelyek várhatóan 2021 június végére fejeződnek majd be. Az előzetes napirendi javaslattal ellentétben mégsem döntöttek a városnéző buszok üzemeltetésére vonatkozó koncessziós szerződésről és a több kerületet érintő új parkolási fizetőövezetek kialakításáról szóló előterjesztésekről.

Új biztonsági elemek lesznek a vényköteles gyógyszereken 2019 februárjától. A cél a gyógyszer-hamisítások blokkolása az unió egész területén. Pozsgay Csilla az Országos Gyógyszerészeti és Élelmiszer-egészségügyi Intézet főigazgatója az InfoRádióban elmondta: az új informatikai rendszerrel a gyártóhelytől a kiadáshelyig lehet követni a gyógyszerek útját. Hozzátette: egy kétdimenziós vonalkódos, leolvasó-, valamint egy rongálás-gátló rendszer lesz a dobozokon. A kisebb csomagolások mérete várhatóan növekedni fog a biztonsági elemek miatt.

Először díjaztak családbarát kórházi osztályokat. A pályázatot a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom, az év családbarát vállalata-díj alapítója és a Magyar Kórházszövetség hirdette meg. A családbarát címet a kórházszövetség egri kongresszusán adták át 16 magyarországi kórházi osztálynak. Az alapítók elismerték a munka és a magánélet egyensúlyának megteremtését a kórházi dolgozóknál, a dolgozók jobb megbecsülését, valamint a betegek és hozzátartozóik minél emberibb kiszolgálását.

Megfelelő biztonsági körülmények mellett Magyarország kész arra, hogy 5 millió euró értékben kórházat építsen Szíriában. Ezt a külgazdasági és külügyminiszter mondta a Szíria megsegítésére szervezett brüsszeli adományozó konferencián. Szijjártó Péter úgy fogalmazott: a beruházás hozzá fog járulni ahhoz, hogy minél többen és minél előbb vissza tudjanak térni hazájukba, és ott megfelelő ellátást kapjanak. Kiemelte, Magyarország idén befizeti utolsó részletét az unió Törökországot segítő menekültügyi csomagjába, így összesen 14,6 millió euróval járul hozzá, hogy Ankara megfelelő módon el tudja látni az országa területén élő, Szíriából érkezett több millió menekültet.

Mintegy 4,4 milliárd dollár gyűlt össze a polgárháború sújtotta Szíriában élő rászorulók és a környező államokban menedéket keresők idei támogatására. Az Európai Unió és az ENSZ által szervezett brüsszeli donorkonferencián a Világszervezet humanitárius ügyeket koordináló hivatalának vezetője jó kezdetnek nevezte az egyelőre még nem hivatalos végösszeget. Az Oxfam nemzetközi segélyszervezet szerint azonban a pénz tragikusan kevés. A szervezők legalább 6 milliárd dollárt szerettek volna gyűjteni.

Életének 88. évében elhunyt Szervátiusz Tibor Kossuth-díjas szobrászművész, a nemzet művésze. Szervátiusz Tibor 1930-ban Kolozsváron született, 1977 óta Budapesten élt és alkotott. Műveit egyebek mellett a Magyar Nemzeti Galéria, a Magyar Nemzeti Múzeum, a Petőfi Irodalmi Múzeum, a Kolozsvári Művészeti Múzeum őrzi, illetve magángyűjtemények szerte a világon. Munkásságáért egyebek mellett a Magyar Köztársaság Érdemrend Középkeresztjével, Kossuth-díjjal és Magyar Örökség díjjal tüntették ki.

Címlapról ajánljuk
Európa-liga élőben: csodát kellene tennie a Liverpoolnak a továbbjutáshoz
élő közvetítés

Európa-liga élőben: csodát kellene tennie a Liverpoolnak a továbbjutáshoz

A Liverpool szempontjából katasztrofálisan „sikerült” első mérkőzés miatt háromgólos hátrányból kezdik a Vörösök Bergamóban az Atalanta elleni visszavágót. A tét az Európa-liga elődöntőjébe jutás. Szoboszlai Dominik visszakerült a kezdő tizenegybe, a középpályások közül Endo és Elliott is kimaradt.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×